1. Home
 2. Ηλεκτρισμός
 3. Αν. Καλλιτσάντσης: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα με την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου
Αν. Καλλιτσάντσης: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα με την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Αν. Καλλιτσάντσης: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα με την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

0

“Η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και το τεράστιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο» σημείωσε ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Προέδρου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  κατά την ομιλία του στο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Capital Link τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου.  Επιπλέον σε αισιόδοξο τόνο για τη δυναμική των επενδύσεων στη χώρα μας υπογράμμισε ότι “αυτό που απομένει να γίνει είναι τεθεί ένα τέλος στην αμφισημία με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τις επενδύσεις. Αυτό ήταν ανέκαθεν το πραγματικό ρίσκο της χώρας μας”.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του  κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση έχουν ως εξής: 

 

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Για την προσέλκυση επενδύσεων:

 

 • «Υπήρξε ένας καταιγισμός διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που τείνει να παραβλέπεται. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η απλοποίηση της νομοθεσίας, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης, κατέστησαν την Ελλάδα πολύ πιο φιλική στους επενδυτές. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει πλέον σημαντικές και σύγχρονες υποδομές που θα προσθέσουν αξία σε κάθε επένδυση. Η επικείμενη αναβάθμιση των δύο κύριων λιμανιών, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και του σιδηροδρομικού δικτύου, θα ενισχύσει τις μεταφορές, τον τουρισμό και τα logistics. Αυτό που απομένει να γίνει είναι τεθεί ένα τέλος στην αμφισημία με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τις επενδύσεις. Αυτό ήταν ανέκαθεν το πραγματικό ρίσκο της χώρας μας».

 

Για τους τομείς που παρουσιάζουν ευκαιρίες:

 

 • «Η Ελλάδα έχει παραδοσιακά βασίσει την ανάπτυξή της στην αξιοσημείωτη γεωγραφική της θέση και το κλίμα της. Για δεκαετίες οι κύριοι οδηγοί για την ανάπτυξη ήταν η ναυτιλία και ο τουρισμός. Το ίδιο ισχύει και σήμερα, αλλά με μερικές προσθήκες. Αξιοποιώντας τη μοναδική τοποθεσία και το κλίμα, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε αναδυόμενους τομείς όπως τα logistics και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι βασικές υποδομές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και η επερχόμενη αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμένων και αερολιμένων, ενισχύουν τη σημασία της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας. Η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και το τεράστιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο».

 

Για την ανάγκη συμμαχιών μεταξύ ξένων και Ελλήνων επενδυτών:

 

 • «Η εμπειρία τόσο για τους ξένους επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα, καθώς και για τους Έλληνες επενδυτές που επεκτείνονται στο εξωτερικό, έχει δείξει ότι ένας τοπικός συνεργάτης μπορεί να προσφέρει πάντα προστιθέμενη αξία. Οι επενδύσεις σε έργα υποδομής, όπως η κατασκευή ενός εργοστασίου, μπορεί να είναι σε θέση να σταθεί μόνη της. Επενδύσεις στις αγορές όμως, απαιτούν ένα τοπικό “οδηγό”».

 

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Για τις επενδύσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εν μέσω κρίσης:

 

 • «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο τόπος καταγωγής για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ανεξάρτητα από το πόσο επεκτεινόμαστε, παραμένουμε βαθύτατα δεσμευμένοι στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι μια συναισθηματική προσέγγιση. Είναι μια ορθολογική απόφαση βασισμένη σε επιχειρηματική λογική. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και παρά την πρόσφατη κρίση, πιστεύουμε ότι οι επιχειρηματικές προοπτικές και οι δυνατότητες της χώρας εξακολουθούν να είναι πολλές. Δεν πάψαμε στιγμή να επενδύουμε στην Ελλάδα και ούτε θα το κάνουμε. Από το 2009 έως το 2015 επενδύθηκαν από τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη χώρα πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ, με έμφαση στους τομείς που παρουσιάζουν δυναμική ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η θυγατρική μας ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ που δραστηριοποιείται στα αιολικά πάρκα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς της, ενώ το 2014 έγινε η πρώτη εταιρεία που μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από 5 χρόνια πλήρους απουσίας νέων εισαγωγών εταιρειών».

 

Για την επέκταση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκτός συνόρων:

 

 • Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αυτή η άνευ προηγουμένου κρίση, κυριολεκτικά σημαίνει ότι όποιος δεν μπορεί να εξελιχθεί, κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
 • Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιλέξαμε την εξέλιξη. Το “Business Unusual” έγινε η νέα μας κανονικότητα. Πέρα από τους τυπικούς μηχανισμούς άμυνας που οι επιχειρήσεις συνήθως υιοθετούν όταν βρίσκονται σε κρίση, εμείς αναπροσαρμόσαμε την εστίασή μας. Στραφήκαμε σε αναδυόμενους τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διαχείριση απορριμμάτων.
 • Κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία μας όσον αφορά στη χρηματοδότηση, στην κατασκευή και στη διαχείριση πολύπλοκων έργων, κάναμε εξαγωγή αυτού του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος σε έργα στο εξωτερικό.
 • Για παράδειγμα, η θυγατρική μας εταιρεία ΑΚΤΩΡ ηγείται μιας πολυεθνικής κοινοπραξίας που ανέλαβε μετά από διαγωνισμό μία σύμβαση 3,2 δις ευρώ στο Κατάρ για την κατασκευή της «Χρυσής Γραμμής του Μετρό» στη Ντόχα. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο αφού η Gold Line, επίσης γνωστή ως η «ιστορική γραμμή», έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τη μεταφορά και την υποδομή σε όλη την πόλη, και αποτελείται από 13 σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου και 16χλμ δίδυμων σηράγγων. Το έργο είναι ζωτικής σημασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 και παίζει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση του οράματος για το Κατάρ το 2030.  
 • Η επιτυχία μας όμως δεν εξαντλείται απλά στην ανάληψη ενός τόσο απαιτητικού έργου σε διεθνές επίπεδο, αλλά στην ίδια την υλοποίησή του. Το γεγονός ότι προχωρούν όλα εντός των ήδη ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων κι η αναθέτουσα αρχή είναι εξαιρετικά ευχαριστημένη με την ποιότητα της δουλειάς μας, θέτουν τις βάσεις για την ανάληψη συμπληρωματικών στη γραμμή του μετρό έργων από την κοινοπραξία μας.

 

Για την αβεβαιότητα που διώχνει τους επενδυτές:

 

 • Η αβεβαιότητα συχνά αναφέρεται ως ένα βασικό ζήτημα για τους επενδυτές στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν είναι παραπροϊόν της κρίσης, είναι μια παθογένεια που προηγήθηκε της κρίσης.
 • Το 2006, η REDS, θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων, αγόρασε ένα μεγάλο οικόπεδο κοντά στην Ακαδημία Πλάτωνος, με σκοπό την ανέγερση κτηρίου γραφείων. Η σχετική έρευνα πριν από την απόκτηση του οικοπέδου έδειξε ότι όλα τα απαιτούμενα έγγραφα του οικοπέδου υπήρχαν, και ότι αυτό βρισκόταν σαφώς οριοθετημένο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο φυσικά. Δύο χρόνια αργότερα η εταιρεία έλαβε οικοδομική άδεια, επιβεβαιώνοντας τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από όλες τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Πολιτισμού, αρμόδιου για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων. Η εταιρεία προχώρησε στις αρχικές εκσκαφές και τη θεμελίωση υπό την επίβλεψη μιας αρμόδιας ομάδας αρχαιολόγων, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί το παραμικρό εύρημα. Ξαφνικά όμως και χωρίς καμία προηγούμενη ένδειξη, το Υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από πρόταση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επεκτείνει τα όρια του αρχαιολογικού χώρου, ενσωματώνοντας έτσι το οικόπεδο μας! Δεδομένης όμως της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας από τότε, ούτε η απαλλοτρίωση ούτε η εξαγορά του οικοπέδου από το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε ποτέ. Ως αποτέλεσμα, πέρα από την είσοδο σε μια ατέρμονη δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο, έχουμε αναγκαστεί να βάλουμε τα σχέδιά μας σε αναμονή από το 2010 μέχρι σήμερα, χωρίς ποτέ να αποζημιωθούμε για τα 20 εκατ. Ευρώ επενδύσεων, εξόδων αλλά και διαφυγόντων κερδών.