1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Γ. Σταθάκης: Πέντε επενδυτικές ευκαιρίες στον ελληνικό ενεργειακό κλάδο
Γ. Σταθάκης: Πέντε επενδυτικές ευκαιρίες στον ελληνικό ενεργειακό κλάδο

Γ. Σταθάκης: Πέντε επενδυτικές ευκαιρίες στον ελληνικό ενεργειακό κλάδο

0

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ήταν χθες Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου κεντρικός ομιλητής σε γεύμα στο πλαίσιο του Invest in Greece Forum, το οποίο διοργανώνεται για 18η χρονιά από την Capital Link, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και επενδυτικές τράπεζες.

Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup και την αισιοδοξία του για άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αναφέρθηκε στα πρόσφατα, εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που παραπέμπουν σε επιτάχυνση της ανάπτυξης προς το επίπεδο του 3% το επόμενο διάστημα. Εκτίμησε ότι σύντομα η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διευκολύνοντας το Ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά ομολόγων και επιταχύνοντας την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, εντός του 2017.

 

Υποστήριξε ότι έτσι σταδιακά εκλείπουν οι παράγοντες που διαφοροποιούν την ελληνική οικονομία από τις υπόλοιπες της Ευρωζώνης και άρα ελαχιστοποιείται το ρίσκο που συνδέεται με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες υπόσχονται υψηλές αποδόσεις.

Εστιάζοντας στις ευκαιρίες που προσφέρει ο ενεργειακός κλάδος, ο κ. Σταθάκης ανέφερε δύο καθοριστικές παραμέτρους:

-Τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, που ανάγει σε     επιτακτική ανάγκη για κάθε οικονομία την επένδυση σε «πράσινες  τεχνολογίες». Ο Υπουργός υποστήριξε ότι η  Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπενθυμίζοντας ότι  η θάλασσα, ο άνεμος και ο ήλιος είναι βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού
τοπίου.
-Τη μετάβαση στην Ενεργειακή Ένωση το 2020 και την επίτευξη των στόχων που συνδέονται με αυτή. Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα ήδη έχει επιτύχει το 18% της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και επανέλαβε τη δέσμευση το μερίδιο της ΔΕΗ να περιοριστεί στο 50% μέχρι το 2020.

Οι παράμετροι αυτοί καθορίζουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα αναπτυχθούν οι επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας το επόμενο διάστημα. Ο κ. Σταθάκης έκανε ειδική αναφορά σε 5 συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες:

1.  Λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Απαιτούνται επενδύσεις που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα του συστήματος, τόσο στη διανομή όσο και στην παραγωγή ενέργειας, καθώς και στην αναβάθμιση των παλαιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
2. Δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας νέας γενιάς. Η τρέχουσα συγκυρία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς μοιάζει με εκείνη που κυριαρχούσε τη δεκαετία του ’90 στις  επικοινωνίες, καθώς τα σύγχρονα δίκτυα ενέργειας θα στηρίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα διάδοσης των «έξυπνων μετρητών», όπου υπάρχει περιθώριο για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και ανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες δραστηριοποίησης  start-up επιχειρήσεων.

3. Νησιωτικό ενεργειακό δίκτυο. Στην κορυφή της ατζέντας του Υπουργείου βρίσκονται έργα, όπως η σύνδεση των Κυκλάδων με την ενδοχώρα και της Κρήτης  με την Πελοπόννησο και την Αττική. Για δε τα υπόλοιπα νησιά, απαιτείται μεγαλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των σύγχρονων συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης (EMS).
4. Νότιοανατολικό ενεργειακό σταυροδρόμι. Η Ελλάδα βρίσκεται στη συμβολή ενός κάθετου διαδρόμου, που διασχίζει τα Βαλκάνια και καταλήγει στην Ανατολική Ευρώπη, με έναν οριζόντιο, που διατρέχει την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Υπουργός ανέφερε σημαντικά έργα, που αναδεικνύουν το παραπάνω γεωγραφικό πλεονέκτημα και για τα οποία υπάρχει πολιτική βούληση και επενδυτικό ενδιαφέρον.

5. Εξόρυξη πετρελαίου. Έχουν ήδη προκηρυχθεί διεθνείς διαγωνισμοί για αναζήτηση κοιτασμάτων στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, η εκμετάλλευση του κοιτάσματος στον Πρίνο εξελίσσεται καλύτερα από κάθε προσδοκία και ήδη σχεδιάζεται νέα εξόρυξη στο Κατάκολο.

Ο Υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι, με τη βοήθεια και των ξένων επενδυτών, η Ελλάδα σύντομα θα είναι μια από τις πλέον επιτυχημένες ιστορίες ανάπτυξης διεθνώς, αφήνοντας πίσω της τη χαμένη δεκαετία που προηγήθηκε.