1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. ΕΤΜΕΑΡ: Γερμανικό μοντέλο με πλαφόν στο τέλος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες
ΕΤΜΕΑΡ: Γερμανικό μοντέλο με πλαφόν στο τέλος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

ΕΤΜΕΑΡ: Γερμανικό μοντέλο με πλαφόν στο τέλος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

0

Kατά 10 λεπτά ανά MWh  αύξησε η ΡΑΕ το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για τη βιομηχανία στην Υψηλή Τάση και κατά 3 λεπτά/MWh στις μεγάλες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης (με ετήσια κατανάλωση ηλεκτρισμού άνω των 13GWh), ενώ ακόμα αναμένεται η απάντηση της Κομισιόν στο “πρόγραμμα σύγκλισης με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ” που έχει καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας στις Βρυξέλλες, το οποίο αναμορφώνει το όλο σύστημα της σχετικής χρέωσης για τις βιομηχανίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Με την ίδια απόφαση, που ισχύει από 1/1/ 2017, μειώνεται οριακά το ΕΤΜΕΑΡ για τις άλλες κατηγορίες καταναλωτών ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών πελατών.

Η πρόταση που έχει υποβάλει στις κοινοτικές αρχές το υπουργείο στηρίζεται στο γερμανικό μοντέλο, το οποίο μάλιστα εγκρίθηκε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για ένα σύστημα που θέτει ένα είδους πλαφόν στο ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, συνδυάζοντας το με την προστιθέμενη αξία.

Ο σχεδιασμός του “ακουμπά” στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και συγκεκριμένα στην  πρόβλεψη για πλαφόν στις «πρόσθετες δαπάνες για τις  ΑΠΕ», δηλαδή το  ΕΤΜΕΑΡ,  που πληρώνουν οι ενεργοβόρες  βιομηχανίες και κυρίως οι επιχειρήσεις «έντασης ηλεκτρικής ενέργειας» (electro-intensity).  Το πλαφόν αυτό είναι το 0,5% της προστιθέμενης αξίας κάθε επιχείρησης όταν η επιχείρηση πληρώνει σε ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από το 20% των συνολικών δαπανών της. Για τις επιχειρήσεις που πληρώνουν για ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από το 10% των δαπανών τους το πλαφόν ορίζεται στο  4% της προστιθέμενης αξίας.

Το μοντέλο αυτό εκτιμάται ότι μειώνει σημαντικά το κόστος για ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν σήμερα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως πχ χαλυβουργεία, χαρτοβιομηχανίες, τσιμεντοποιίες κλπ,, καθώς και επιχειρήσεις στη Μέση Τάση, που δεν καλύπτονται με το πλαφόν της τάξης του 1 εκατ. ευρώ ανά θέση κατανάλωσης.

Ωστόσο, την “τρύπα” που θα αφήσει η μείωση  του κόστους του ΕΤΜΕΑΡ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες ενδεχομένως να κληθούν να πληρώσουν κάποιοι άλλοι επαγγελματικοί καταναλωτές, όπως ξενοδοχεία, τράπεζες κλπ..

Με τη νέα απόφαση της ΡΑΕ, το ΕΤΜΕΑΡ μειώνεται στα τιμολόγια οικιακής χρήσης στη Χαμηλή Τάση στα  24, 77 ευρώ/MWh από 24,87 ευρώ/MWh το 2016, στα Αγροτικής χρήσης MT: 9,71 (από 10,12 το 2016), στις επιχειρήσεις ΜΤ με κατανάλωση <13GWh: 9,76 (από 10,12 το 2016), στα τιμολόγια αγροτικής χρήσης XT: 10,47 (από 10,69 το 2016) και στις  Λοιπές χρήσεις ΧΤ: 27,79 (από 28,21 το 2016).

Το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί το βασικό έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας. Η ΡΑΕ εκτιμά ότι μετά τις αναπροσαρμογές στις οποίες προέβη, τα  συνολικά έσοδα του ΕΤΜΕΑΡ το 2017 θα φθάσουν στα 919,22 εκατ.ευρώ .

Ας σημειωθεί ότι ο Λογαριαμός τροφοδοτείται και από τη “χρέωση προμηθευτή”, τη νέα χρέωση που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2016, σε εφαρμογή του νέου νόμου για τις ΑΠΕ. Στόχος είναι στο τέλος του 2017 να έχει μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Γράφει η Μανταλένα Πίου, Πηγή: Ημερησία