1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων ΙΧ με έμφαση την αυτονομία
Ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων ΙΧ με έμφαση την αυτονομία

Ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων ΙΧ με έμφαση την αυτονομία

0

Το 2017 θα είναι μια καθοριστική χρονιά και για την ανάπτυξη των ηλεκτρoκίνητων αυτοκινήτων. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρόκειται να ανακοινώσουν τα σχέδια τους για την κατασκευή νέων μοντέλων, που χρησιμοποιούν μόνο την ηλεκτρική ενέργεια για την κίνηση τους.
Στις διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτων θα δοθεί έμφαση στις νέες ηλεκτροκίνητες προτάσεις και στη πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της αυτονομίας. Η αυτονομία, δηλαδή η ικανότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να κινούνται σε μια απόσταση χωρίς ενδιάμεση φόρτιση, απασχολεί τους υποψήφιους αγοραστές. Μέχρι τώρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής έχουν περιορισμένη αυτονομία γύρω στα 100 χλμ., η οποία μειώνεται με την χρήση του κλιματισμού και των φωτών.
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων γνωρίζουν το πρόβλημα και τις ανησυχίες των οδηγών. Στη προσπάθεια τους να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να πουλήσουν τα μελλοντικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεργάζονται με εταιρείες που ειδικεύονται στη παραγωγή μπαταριών νέας γενιάς.Αυτές οι μπαταρίες έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και επιπλέον ζυγίζουν λιγότερο από τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Η Ford έχει πουλήσει πάνω από 520.000 ηλεκτρικά οχήματα στη Β. Αμερική από το 2005 ενώ ο αριθμός των συνολικών πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο ανέρχεται στις 560.000 μονάδες. Η μάρκα μελετά συνεχώς πώς παλαιοί και σημερινοί ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων EV χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους.
Μια τελευταία μελέτη έγινε σε 33.000 ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων Ford, οι οποίοι έχουν κάνει 58 εκατομμύρια διαδρομές ή ταξίδια.
Μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Οι οδηγοί θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερη αυτονομία από τα ηλεκτρικά τους οχήματα, αλλά το άγχος της αυτονομίας μειώνεται όσο περνά ο καιρός, καθώς εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με αυτή τη τεχνολογία.
    – Το 88% των καθημερινών διαδρομών έχει μήκος 96 χλμ. Για τα plug-in hybrid μοντέλα (έχουν δυο κινητήρες, έναν βενζινοκινητήρα και έναν ηλεκτροκινητήρα), η μέση απόσταση ανεφοδιασμού είναι 1.094 χλμ., κάνοντας σπάνιες τις επισκέψεις στους σταθμούς ανεφοδιασμού.
    – Το 80% των οδηγών ηλεκτρικών οχημάτων φορτίζει το αυτοκίνητό τους μία φορά την ημέρα, και το 60% αυτών, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
    – Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων της γνωστής μάρκας έχουν φορτίσει τα οχήματα τους συνολικά 9,4 εκατομμύρια νύχτες.
    Συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών οικολογικών οχημάτων της μάρκας περιμένει να αντικαταστήσει το τρέχον όχημά του, με ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
    Ειδικότερα: Το 92% των πελατών ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία, δηλώνει ότι θα αγόραζε πάλι ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία. Το 87% των πελατών plug-in hybrid μοντέλων, επιθυμεί ένα ακόμα plug-in ως επόμενο όχημα.

Γράφει ο Σπύρος Ρέκκας, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ