1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. ΟΠΕΚ: Ικανοποίηση και με την επίτευξη του 50% του στόχου για τη μείωση της παραγωγής
ΟΠΕΚ: Ικανοποίηση και με την επίτευξη του 50% του στόχου για τη μείωση της παραγωγής

ΟΠΕΚ: Ικανοποίηση και με την επίτευξη του 50% του στόχου για τη μείωση της παραγωγής

0

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Ο ΟΠΕΚ είναι απίθανο να υλοποιήσει πλήρως τον στόχο που έχει για μείωση της παραγωγής, παρά το ότι η Σαουδική Αραβία δήλωσε πως μείωσε την παραγωγή της περισσότερο απ’ όσο είχε δεσμευτεί, δήλωσαν στελέχη του ΟΠΕΚ, σημειώνοντας πάντως πως μια συμμόρφωση κατά 80% θα ήταν καλή και μια συμμόρφωση κατά 50% αποδεκτή.

Από την πλευρά της η  Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε δια στόματος του υπουργού Ενέργειας Khalil Al-Falih, ότι θα εξετάσει σε λίγους μήνες το αν θα ανανεώσει τη δέσμευσή της για μειώσεις στην παραγωγή αργού, καθώς έχει ήδη ελαττώσει την παραγωγή πετρελαίου  περισσότερο από τα επίπεδα που είχε βάλει στόχο.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι οι μειώσεις, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση και τις φυσικές μειώσεις παραγωγής σε κάποιες χώρες, θα βοηθήσουν να εξισορροπηθεί η αγορά και να υποστηριχθούν οι τιμές.

«Κινούμαστε προς μια εξισορροπημένη αγορά εδώ και κάποιο διάστημα –πιο αργά απ’ ότι θα μου άρεσε», δήλωσε ο Al-Falih. «Ο ρυθμός της εξισορρόπησης θα επιταχυνθεί  λόγω των πρόσφατων συμφωνιών, μέσα στον ΟΠΕΚ και με τους άλλους παραγωγούς» εκτός του ΟΠΕΚ, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα σκεφτούμε αν θα ανανεώσουμε» τη συμφωνία έπειτα από έξι μήνες.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία αναμένεται να συναντηθεί με τα άλλα μέλη του καρτέλ  τον Ιούνιο στη Βιέννη, όπου θα αξιολογήσουν την αγορά και την πολιτική παραγωγής του Οργανισμού, τονίζει το Bloomberg.

Τα μέλη θα συναντηθούν επίσης και με άλλους μεγάλους παραγωγούς αργότερα αυτό το μήνα στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου θα παρακολουθηθεί η συμμόρφωση στις προβλεπόμενες από τη συμφωνία μειώσεις. Στο μεταξύ οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κινούνται περίπου στα 56 δολάρια το βαρέλι, στο μισό δηλαδή απ’ όσο είχαν διαμορφωθεί στα μέσα του 2014, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στα έσοδα των πετρελαιοεξαγωγών χωρών.

«Η συμμόρφωση δεν θα είναι 100%, ποτέ δεν είναι», σχολίασε πηγή του ΟΠΕΚ στο Reuters, προσθέτοντας πως θα ήταν αρκετή μια συμμόρφωση κατά 50-60%.