1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Σαουδική Αραβία: Επενδύσεις 45 δισ. ευρώ σε έξι χρόνια για “πράσινη” ενέργεια
Σαουδική Αραβία: Επενδύσεις 45 δισ. ευρώ σε έξι χρόνια για “πράσινη” ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Επενδύσεις 45 δισ. ευρώ σε έξι χρόνια για “πράσινη” ενέργεια

0

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να επενδύσει περισσότερα από 45 δισ. ευρώ σε προγράμματα καθαρής ενέργειας μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Χαλίντ αλ-Φαλίχ.

Μιλώντας στην ετήσια σύνοδο κορυφής ανανεώσιμης ενέργειας του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Άμπου Ντάμπι, ο αλ-Φαλίχ επανέλαβε ότι το αραβικό βασίλειο έχει δεσμευτεί να προμηθεύει το 30% της ενέργειας του από μη ορυκτές πηγές μέχρι το 2030.

«Θα υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής πετρελαίου της χώρας, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει στενή σύνδεση με την Αφρική με αντικείμενο την ανταλλαγή μη ορυκτών πηγών ενέργειας.

Οι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας έχουν από καιρό αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα θα στραφεί προς τις μεγάλες επενδύσεις ηλιακής ενέργειας, αλλά όπως αναμενόταν, η πρόοδος είναι αργή σε μια χώρα της οποίας η οικονομία εξαρτάται σχεδόν σε αποκλειστικό βαθμό από τους υδρογονάνθρακες.

Tο 2013, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ισχύ πάνω από 50 γιγαβάτ μέχρι το 2030. Σήμερα η μεγαλύτερη μονάδα ηλιακής ενέργειας στη χώρα είναι μια εγκατάσταση 10 μεγαβάτ στην πόλη Νταχράν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε το 2015 στο Παρίσι, η Σαουδική Αραβία δεν προβλέπεται να προσφέρει ιδιαίτερες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά πέρυσι ο διάδοχος Σαλμάν ανακοίνωσε τα πρώτα σχέδια για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και την απεξάρτησή της από το πετρέλαιο.