1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Η NASA αποτυπώνει σε βίντεο την υπερθέρμανση του πλανήτη
Η NASA αποτυπώνει σε βίντεο την υπερθέρμανση του πλανήτη

Η NASA αποτυπώνει σε βίντεο την υπερθέρμανση του πλανήτη

0

Με ένα timelapse διάρκειας μόλις 20 δευτερολέπτων, η NASA αποτυπώνει με τον πιο αδιάψευστο τρόπο την κλματική αλλαγή που συντελείται τις τελευταίες 4 δεκαετίες. Το βίντεο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) και οπτικοποιεί τη μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη από το 1880, όταν και ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται μετεωρολογικά δεδομένα.

Για κάθε χρονική περίοδο, οι περιοχές του πλανήτη με μικρότερη θερμοκρασία από τον μέσο αναπαρίστανται με γαλάζιο χρώμα, ενώ οι θερμότερες περιοχές με κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

Έτσι, όπως μπορεί να δει κανείς, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970 η θερμοκρασία παρουσιάζει σχεδόν τυχαίες διακυμάνσεις, με τις ψυχρές περιόδους να εναλλάσσονται με τις πιο ζεστές. Από την αρχή όμως της επόμενης δεκαετίας και μέχρι σήμερα, το γαλάζιο χρώμα σχεδόν εξαφανίζεται, καθώς σε όλες τις ηπείρους καταγράφονται σε κάθε περίπτωση θερμοκρασίες μεγαλύτερες από τον μέσο όρο.

 

Το timelapse δημοσιοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου, σχεδόν παράλληλα με την ανακήρυξη του 2016 ως του θερμότερου έτους στην ιστορία. Η τιμή-ρεκόρ της πλανητικής θερμοκρασίας, την προηγούμενη χρονιά, πιστοποιήθηκε από τρεις διαφορετικούς επιστημονικούς φορείς – τη NOAA, τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία το 2016 υπερέβη κατά 0,94 βαθμούς Κελσίου τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα, παίρνοντας έτσι τα «σκήπτρα» από το 2015, το οποίο κατείχε το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας.