1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Κέρδισαν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα οι εναλλακτικοί πάροχοι για τη χρέωση υπέρ ΑΠΕ
Κέρδισαν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα οι εναλλακτικοί πάροχοι για τη χρέωση υπέρ ΑΠΕ

Κέρδισαν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα οι εναλλακτικοί πάροχοι για τη χρέωση υπέρ ΑΠΕ

0

Με τη σημερινή απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου, οι πέντε εναλλακτικοί πάροχοι (Volterra, Elpedison, Ηρων, Protergia και Vatt & Volt) δεν μπορούν να υποστούν καμία κύρωση αν καταβάλλουν το 50% της χρέωσης υπέρ των ΑΠΕ που τους τιμολογεί ο ΛΑΓΗΕ μέχρι τον Μάρτιο, όταν θα γίνει η οριστική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι εταιρείες.

Σύμφωνα με τις εταιρείες, η υποβολή των ασφαλιστικών μέτρων κρίθηκε αναγκαία καθώς είναι υπέρογκα τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν υπέρ των ΑΠΕ, με κίνδυνο να μπλοκαρισθεί εκ των πραγμάτων η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, την ίδια άποψη μοιράζονται και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους εναλλακτικούς παρόχους.

Η καταβολή χρέωσης υπέρ των ΑΠΕ από τους προμηθευτές αποφασίσθηκε από τον πρώην υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, με σκοπό να μηδενισθεί προοδευτικά το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, δηλαδή του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για την εξόφληση των ιδιοκτητών μονάδων ανανεώσιμων πηγών, χωρίς να χρειασθεί γι’ αυτό τον σκοπό να αυξηθεί το αντίστοιχο τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ).

Η «χρέωση προμήθειας» υπολογίζεται  με βάση τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματική Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και την εικονική, όπως θα διαμορφωνόταν αν δεν έμπαιναν ΑΠΕ στο σύστημα και  πληρώνεται από τους προμηθευτές ηλεκτρισμού για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού  ΑΠΕ.

Ωστόσο, η μεθοδολογία που υιοθετήθηκε οδήγησε σε υπέρογκη επιβάρυνση των προμηθευτών κατά την πρόσφατη κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό πως χρειάσθηκε τότε να επιβάλει «πλαφόν» στα 40 €/MWh, ώστε να μην απειληθεί η λειτουργία των προμηθευτών και διαταραχθεί η ισορροπία στην αγορά της προμήθειας.

Ακόμη όμως κι έτσι, οι χρεώσεις των προμηθευτών για τον Ιανουάριο εκτινάχθηκαν στα ύψη, με ενδεικτικότερο παράδειγμα τη ΔΕΗ, η οποία λόγω της υψηλού μεριδίου της στην αγορά (90%) θα πρέπει να καταβάλει ούτε λίγο ούτε πολύ 120 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που, όπως ενημέρωσε με επιστολή της τον ΛΑΓΗΕ, αρνείται να πληρώσει.

Αν και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία επανεξέτασης του τρόπου υπολογισμού, οι εταιρείες φέρονται αντίθετες και στη νέα πρόταση που εισηγείται ο ΛΑΓΗΕ και η οποία έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ, μέχρι την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.

Μία από τις βασικές αντιρρήσεις αφορά τον καθορισμό διοικητικά προσδιορισμένου “πλαφόν” στα 8 ευρώ/MWh, ένα ποσό που οι εναλλακτικοί πάροχοι κρίνουν εξαιρετικά υψηλό. Μάλιστα, με δεδομένες τις τιμές που διαμορφώθηκαν στην πρόσφατη δημοπρασία ΝΟΜΕ και την αυξητική τάση στην χονδρική αγορά, θεωρούν πως μόνο μία χρέωση γύρω στα 5 ευρώ/MWh θα τους έδινε τη δυνατότητα να παραμείνουν ανταγωνιστικοί ως προς τη ΔΕΗ, για να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους πελάτες.

Παράλληλα, εξαπολύουν “πυρά” και για τον καθορισμό ελάχιστης διαφοράς ανάμεσα στην πραγματική Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και την εικονική, κάτι που σημαίνει πως η χρέωση μετατρέπεται σε τέλος. Την ίδια άποψη φέρεται να συμμερίζεται τόσο η ΡΑΕ όσο και το υπουργείο Ενέργειας, που υποστηρίζουν επίσης πως μπορεί να δημιουργήσει νομικές διαμάχες με τους εμπλεκομένους. Αντίθετα, η ΡΑΕ είναι υπέρ της θέσπισης μόνο ανώτατου ορίου για τη διαφορά, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να “εκτροχιασθεί” ξανά η χρέωση.

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην Ολομέλεια της 16ης Φεβρουαρίου.