1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Αύξηση κατά 26% των ρευματοκλοπών που εντόπισε ο ΔΕΔΔΗΕ το 2016
Αύξηση κατά 26% των ρευματοκλοπών που εντόπισε ο ΔΕΔΔΗΕ το 2016

Αύξηση κατά 26% των ρευματοκλοπών που εντόπισε ο ΔΕΔΔΗΕ το 2016

0

Σε 10.616 ανήλθαν τα περιστατικά κλοπής ρεύματος που εντόπισε πέρυσι ο ΔΕΔΔΗΕ, ένα νούμερο που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 26% σε σχέση με το 2015. Αυτό ανέφερε χθες στην ομιλία του κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ο κ. Νικόλαος Χατζηαργυρίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Κάνοντας έναν απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, ο κ. Χατζηαργυρίου σημείωσε επίσης ότι εντατικοποιήθηκε και η νομική αντιμετώπιση των παραβατών, καθώς τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των μηνύσεων που υποβλήθηκαν.

Όπως έχουν αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, ο αριθμός των εντοπισμένων ρευματοκλοπών δεν αρκεί από μόνος του για να βγουν σαφή συμπεράσματα για τις διαστάσεις του φαινομένου, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ πιο εντατικοί οι έλεγχοι των συνεργείων του σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, τα 10.616 επιβεβαιωμένα κρούσματα δείχνουν πως η κλοπή ρεύματος κάθε άλλο παρά βρίσκεται σε ύφεση, τη στιγμή που το αντίστοιχο νούμερο άγγιξε το 2015 τις 8.500.

Κάθε φορά που έρχεται στη δημοσιότητα το θέμα των ρευματοκλοπών, οι άνθρωποι του ΔΕΔΔΗΕ δεν παραλείπουν να σημειώσουν πως πίσω από την ενίσχυση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια βρίσκεται η παρατεταμένη οικονομική κρίση – κάτι που εξάλλου ανέφερε και ο πρόεδρος της εταιρείας στη χθεσινή του ομιλία. Ωστόσο, πάγια θέση της εταιρείας είναι πως οι ρευματοκλοπές στρέφονται εναντίον του κοινωνικού συνόλου, αφού τελικά οι συνεπείς καταναλωτές επωμίζονται τα κόστη της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε χωρίς να πληρωθεί. Επίσης, η κλλοπή ρεύματος είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, θέτοντας συχνά σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Στον απολογισμό του για το 2016, ο κ. Χατζηαργυρίου τόνισε επίσης πως ο ΔΕΔΔΗΕ κατάφερε μέσα στο 2016 να διατηρήσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο τους χρόνους εξυπηρέτησης των πελατών της εταιρείας και τους βασικούς δείκτες ποιότητας ενέργειας, παρά τις δυσκολίες επενδύσεων σε βελτιώσεις και ενισχύσεις του δικτύου. Μιλώντας για τα επόμενα βήματα της εταιρείας, επικεντρώθηκε στα 12 στρατηγικά έργα που σχεδιάζει να υλοποιήσει, με επενδύσεις ύψους 1,25 δισ.ευρώ έως το 2020.

Τα έργα αυτά αφορούν τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και των υποδομών, τη λειτουργία σύγχρονων συστημάτων εξυπηρέτησης των πελατών και την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών και πληροφοριακών συστημάτων που θα υποστηρίζουν τα παραπάνω. “Έχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο, στον οποίο δεν μπορούμε απλά να τρέξουμε, αλλά πρέπει να πετάξουμε. Αν ο ΔΕΔΔΗΕ δεν υλοποιήσει σήμερα και μέσα στα επόμενα

λίγα χρόνια τα απαραίτητα στρατηγικά έργα 10 υποδομών, τότε ο νευραλγικός, για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας μας, τομέας της ενέργειας, θα μείνει πίσω ανεπιστρεπτί, ή τουλάχιστον για πολλά χρόνια”, κατέληξε.
tags: