Home Θέρμανση - κλιματισμός Η ενεργειακή φτώχεια στη Θεσσαλονίκη σε αριθμούς – Eκδήλωση στις 18 Φεβρουαρίου
Η ενεργειακή φτώχεια στη Θεσσαλονίκη σε αριθμούς – Eκδήλωση στις 18 Φεβρουαρίου

Η ενεργειακή φτώχεια στη Θεσσαλονίκη σε αριθμούς – Eκδήλωση στις 18 Φεβρουαρίου

0
0
Με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (Hellenic Association for Energy Economics – www.haee.gr) πραγματοποιείται ενεργειακή ημερίδα με θέμα “Αντιμετωπίζοντας την Ενεργειακή Φτώχεια: Καταγραφή και Προοπτικές Επίλυσης του Προβλήματος στη Θεσσαλονίκη” που διοργανώνεται από την Ευρωβουλευτή της ΝΔΜαρία Σπυράκη και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις 18 Φεβρουαρίου 2017, και ώρα 11 π.μ., στο Αμφιθέατρο Αλέξης Μινωτής του Δημαρχείου Αμπελοκήπων, στη Θεσσαλονίκη.
Την εκδήλωση αναμένεται να χαιρετήσουν με τις εισηγήσεις τους οι Κωστής Χατζηδάκης (Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας), Κώστας Σκρέκας (Τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ) και Λάζαρος Κυρίζογλου (Δήμαρχος Αμπελοκήπων), ενώ αναμένεται να ακολουθήσει κεντρική ομιλία της Μαρίας Σπυράκη (Ευρωβουλευτής της ΝΔ με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).
Στην συνέχεια η κα Σπυράκη θα συντονίσει την παρουσίαση της έρευνας “Ενεργειακή φτώχεια στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης- Όψεις ενός προβλήματος“, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων PALMOS ANALYSIS, που θα παρουσιάσουν η Γκέλη Δούμπη (Μαθηματικός, Σύμβουλος Marketing & Επικοινωνίας) και ο Πασχάλης Τεμεκενίδης (Διευθυντής ερευνών Palmos Analysis).
Τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο πρόεδρος της ΗΑΕΕ και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ενεργειακής Διοίκησης, αναπληρωτής καθηγητής του ESCP Europe Business School του Λονδίνου, Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, ενώ θα λάβουν μέρος  οι  Nicholas Jennet (Deputy Director General, European Investment Bank), Πάρης Μπίλλιας (Πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας), Κωνσταντία Παπαποστόλου (Eurobank), Γιάννης Ορφανός (Γενικός Διευθυντής της Green Value Associates), Τάσος Γκαρής (Σύμβουλος Ενέργειας και Επικεφαλής Ενεργειακής Στρατηγικής και Σχεδιασμού στην HAEE) και Δημήτρης Σαμαράς (Διευθύνων Σύμβουλος της Σαμαράς και Συνεργάτες, ιδρυτικό μέλος HAEE).
Οι ανωτέρω θα αναλύσουν και θα καταθέσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και προστασία του εισοδήματος των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία ρυθμιστικού και πρακτικού Οδικού Χάρτη για την επίλυση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη της ενεργειακής εξοικονόμησης και την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων.
Παράλληλα, θα αντληθούν χρήσιμα παραδείγματα από ανάλογες περιπτώσεις του εξωτερικού, όπως π.χ. στην Γαλλία και στη Βρετανία, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Θα αναλυθούν επίσης οι ιδιαιτερότητες της χώρας μας, καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της εντός του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.
Στόχος της στρογγυλής τραπέζης είναι η διαμόρφωση πρότασης για μια στοχευμένη και βιώσιμη εθνική στρατηγική για την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων σε πράσινες δράσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δεξαμενής σκέψης ΗΑΕΕ Δρ. Ανδριοσόπουλο, η επικέντρωση της προσοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κεντρικής κυβέρνησης και γενικά των αρμόδιων παραγόντων της ενέργειας της Ελλάδας, καθώς και των ενδιαφερόμενων οργάνων της Ευρωπαικής Ένωσης, για τον εντοπισμό και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως είναι η βόρειος Ελλάδα με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, αποτελούν αναγκαία εξέλιξη που επιβάλουν οι διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας.
Η Ημερίδα αναμένεται να συγκεντρώσει στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κεντρικής κυβέρνησης καθώς και επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς που έχουν ενδιαφέρον για το θέμα της ενεργειακής φτώχειας, του ενεργειακού κόστους και της ενεργειακής απόδοσης.