1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Στο “μικροσκόπιο” της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ η ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
Στο “μικροσκόπιο” της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ η ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Στο “μικροσκόπιο” της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ η ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

0

Έρευνα φέρεται να ξεκινά η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. DGcom με επίκεντρο τη ΔΕΗ και τον τρόπο που αυτή χειρίστηκε την πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα διερευνήσει κατά πόσο η Δημόσια Επιχείρηση έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, χειραγωγώντας την Οριακή Τιμή Συστήματος.

Στόχος της DGcom είναι να ελέγξει κατά πόσο η ΔΕΗ χρησιμοποίησε τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της για να κρατήσει χαμηλά την Οριακή Τιμή, και επομένως να μειώσει το κόστος προμήθειας που της αναλογεί, για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του περίπου 90% των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι αυτή τη στιγμή πελάτες της.

Η κίνηση της Επιτροπής έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την καταγγελία που έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, από την Πτολεμαΐδα, για χειραγώγηση της χονδρικής αγοράς από τους ιδιώτες παρόχους κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Όπως είχε αναφέρει, οι ιδιωτικές εταιρείες προσέφεραν χαμηλά τα 2/3 της ισχύος τους, ανεβάζοντας στη συνέχεια πολύ υψηλότερο το τίμημα για το υπόλοιπο 1/3. Η συνέπεια ήταν να ανεβάσουν τεχνητά την Οριακή Τιμή Συστήματος, η οποία καθορίζει την τιμή με την οποία πωλούν ρεύμα σε όλες τις εταιρείες προμήθειας.

 

tags: