1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Το «χρυσό εφάπαξ» στον ΔΕΣΦΑ και τα τρία νέα καυτά ερωτήματα
Το «χρυσό εφάπαξ» στον ΔΕΣΦΑ και τα τρία νέα καυτά ερωτήματα

Το «χρυσό εφάπαξ» στον ΔΕΣΦΑ και τα τρία νέα καυτά ερωτήματα

0

Οχι μόνο πήρε προαγωγή και «χρυσό εφάπαξ», αλλά και με διαδικασία που ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση προσπάθησε να κλείσει το θέμα και να αποφύγει το πολιτικό κόστος μιας δεύτερης αποκαθήλωσης διοίκησης στον τομέα της ενέργειας. Ο λόγος, για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ, Σωτήρη Νίκα, ο οποίος, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Σκρέκας με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, εξασφάλισε για τον εαυτό του αναβάθμιση οργανικής θέσης κατά δύο βαθμίδες και μέσω αυτής ένα «χρυσό» εφάπαξ 235.000 ευρώ μεικτά.  Μπροστά στον θόρυβο που προκάλεσε η υπόθεση, η οποία ήλθε στη δημοσιότητα σε διάστημα περίπου ενός μήνα μετά τη σκανδαλώδη αναπροσαρμογή των αμοιβών της πρώην διοίκησης του ΑΔΜΗΕ στις 20.000 ευρώ μηνιαίως πλέον αναδρομικού «μπόνους» 200.000 ευρώ, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε «καρατόμηση», όπως έπραξε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, αλλά επιχείρησε να κλείσει τάχιστα το θέμα παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον κ. Νίκα.

Επικαλέστηκε την υπαλληλική σχέση του κ. Νίκα με τον ΔΕΣΦΑ ως εργαζομένου στην εταιρεία πάνω από 30 χρόνια και δικαιολόγησε την αναβάθμισή του από τη θέση του διευθυντή σε γενικό διευθυντή ως προβλεπόμενη από το καταστατικό του ΔΕΣΦΑ. Η συνταξιοδότησή του, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εποπτεύων υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ήταν υποχρεωτική εφόσον συμπλήρωσε συνταξιοδοτικά δικαιώματα και το εφάπαξ του αυξήθηκε κατά 27.000 ευρώ και όχι κατά 100.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας. Ως πρόσθετο επιχείρημα νομιμότητας ο κ. Σταθάκης ανέφερε και το γεγονός ότι ο Σ. Νίκας δεν λαμβάνει πρόσθετες αμοιβές πέραν του πλαφόν που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Αντίστοιχα επιχειρήματα χρησιμοποίησε και ο ΔΕΣΦΑ με ανακοίνωσή του αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

Νεότερα στοιχεία ωστόσο, που αποκαλύπτουν κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Σκρέκα, όχι μόνο επιβεβαιώνουν τα όσα αρχικά κατήγγειλε ο βουλευτής της Ν.Δ., με εξαίρεση το ακριβές ύψος του εφάπαξ, το οποίο εμφανίζει μια ήσσονος σημασίας απόκλιση (από τις 248.000 ευρώ στις 235.000 ευρώ μεικτά), αλλά καθιστούν την όλη υπόθεση ιδιαιτέρως σκανδαλώδη.

• Η προαγωγή του κ. Νίκα ως υπαλλήλου του ΔΕΣΦΑ από διευθυντή σε γενικό διευθυντή, με βάση τον νόμο περί ανωνύμων εταιρειών και το καταστατικό του ΔΕΣΦΑ (άρθρο 17δ), θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και όχι από το Εποπτικό Συμβούλιο όπως εγκρίθηκε. Νομικοί κύκλοι μάλιστα επισημαίνουν στην «Κ» ότι η αναβάθμιση της οργανικής θέσης του κ. Νίκα ενώ βρίσκεται στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου είναι παράνομη.

• Οι αρμόδιοι να εγκρίνουν τη βαθμολογική εξέλιξη (προαγωγή) είναι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ταυτίζονται με τον υπό αναβάθμιση διευθυντή, επιλέχθηκε η λύση του Εποπτικού Συμβουλίου, που όμως δεν είναι αρμόδιο όργανο.

• Ερώτημα διατυπώνεται και για το κατά πόσον στον υπολογισμό του εφάπαξ προσμετρήθηκαν και τα 2,5 χρόνια που ο κ. Νίκας έλειπε από την εργασία του με άδεια άνευ αποδοχών και, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί, εργαζόταν σε εταιρεία του Καναδά, κάτι που επίσης απαγορεύεται.  Εάν ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ είχε συνταξιοδοτηθεί με τον αρχικό βαθμό και κλιμάκιο, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα ελάμβανε εφάπαξ 150.000 ευρώ μεικτά ενώ έλαβε 235.000 ευρώ μεικτά. Σύμφωνα με δήλωση μάλιστα του κ. Σκρέκα, ο κ. Νίκας έλαβε εφάπαξ 194.000 ευρώ καθαρά. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού –για την ακρίβεια 194.789 ευρώ– έγινε στις 2 Φεβρουαρίου.

Γράφει ο Χρύσα Λιάγγου, Πηγή: Καθημερινή