Home Ηλεκτρισμός ΓΕΝΟΠ: Με το όπλο παρά πόδα εν όψει συμφωνίας για πώληση λιγνιτικών μονάδων
ΓΕΝΟΠ: Με το όπλο παρά πόδα εν όψει συμφωνίας για πώληση λιγνιτικών μονάδων

ΓΕΝΟΠ: Με το όπλο παρά πόδα εν όψει συμφωνίας για πώληση λιγνιτικών μονάδων

0
0

Με δυναμικές κινητοποιήσεις για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, όπως εκείνες του 2014 όταν είχαν σημειωθεί πολύωρες διακοπές ρεύματος, προειδοποιεί την κυβέρνηση η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων οι οποίες ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση.

«Δεν μπόρεσαν να αντέξουν στις πιέσεις των δανειστών… Πάμε για πώληση μονάδων, παρόλο που ο κ. Σταθάκης λέει ότι σε αυτή τη φάση δέχονται οι πιστωτές να μείνουν πίσω τα υδροηλεκτρικά» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ KHE Γιώργος Αδαμίδης, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, αφορούσαν δηλαδή στη διαφύλαξη και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης.

«Μιλάμε για πώληση όχι της μικρής ΔΕΗ, άλλα της μισής ΔΕΗ», είπε συγκεκριμένα και συνέχισε: «Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από καμία πώληση. Θα είναι η καταστροφή των καταναλωτών γιατί αν έχουμε ολιγοπώλιο στην ενέργεια με την ΔΕΗ αποδεκατισμένη θα έχουμε αυξήσει των τιμολογίων».

Όπως σημείωσε ο κ. Αδαμίδης, το λιγότερο που έχουν να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις του 2014, όταν, όπως τόνισε, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τους επιστρατεύσει προκειμένου να σταματήσει η απεργία και οι πολύωρες διακοπές ρεύματος. «Όταν μπαίνουν οι εργαζόμενοι σε κινητοποιήσεις προφανώς θα λείψει και ενέργεια από το σύστημα» προειδοποίησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αδαμίδης αφού χαρακτήρισε το λιγνίτη «εθνικό καύσιμο», δήλωσε ότι οι ιδιώτες μπορούν να κατασκευάσουν δικές του λιγνιτικές μονάδες.

Όπως όλα δείχνουν η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, για τις οποίες οι θεσμοί έχουν τονίσει ότι περιμένουν σαφείς δεσμεύσεις για να κλείσει η αξιολόγηση, μετατρέπεται σε «αγκάθι» για την κυβέρνηση, με τον υπουργό Εσωτερικών και τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας να είναι έντονα προβληματισμένοι.

Έτσι, σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης συναντάται σήμερα με τους βουλευτές της Κοζάνης, της Φλώρινας και των Γρεβενών καθώς και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη προκειμένου να τους ενημερώσει για τη στάση της κυβέρνησης.

 

To πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει ως εξής:

 

Με τη διάψευση των προσδοκιών ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και θα προστατέψει τη δημόσια περιουσία και το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας , ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τον αρμόδιο υπουργό Γ.Σταθάκη.

Η τακτική της κυβέρνησης η οποία οδηγεί όχι μόνον στην απώλεια μιας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα αλλά – κυρίως – στην απώλεια ενός καθοριστικού μοχλού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προκαλεί απογοήτευση και έντονο προβληματισμό για την ικανότητα της πατρίδας μας να «σηκώσει κεφάλι» μετά το ξεπούλημα επιχειρήσεων με κομβικό ρόλο , όπως η ΔΕΗ.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση

 έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της αλλά και τη ρητορική του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος χαρακτήριζε «εθνικό έγκλημα την εκποίηση της ΔΕΗ»

 εγκαταλείπει θεαματικά τη θέση που είχε υποστηρίξει μαζί με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γνωρίζει ότι δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση – όταν μάλιστα οι τωρινές της αποφάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της θέσεις (9/2015) – να προχωρήσει σε ενέργειες που υπονομεύουν το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι 18.000 εργαζόμενοι που εκπροσωπεί θα αγωνιστούν -όπως έκαναν και το 2014 – μαζί με την κοινωνία, τον κλήρο και τις κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις για να  αποτρέψουν ένα «εθνικό έγκλημα» που μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού», φαίνεται πως έχει «οικουμενική» στήριξη !