1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. Ανησυχία προκαλούν στην ΕΒΙΚΕΝ οι εξελίξεις για το κόστος ενέργειας
Ανησυχία προκαλούν στην ΕΒΙΚΕΝ οι εξελίξεις για το κόστος ενέργειας

Ανησυχία προκαλούν στην ΕΒΙΚΕΝ οι εξελίξεις για το κόστος ενέργειας

0

Εντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στην ΕΒΙΚΕΝ οι εξελίξεις σε σχέση με την «επόμενη μέρα» για το κόστος ενέργειας.

Το αίτημα με το οποία ζητά από το  υπουργείο Ενέργειας, να στείλει το φάκελο της αίτησης για την παράταση του μηχανισμού διακοψιμότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους.

Από την ΕΒΙΚΕΝ η οποία εκπροσωπεί βιομηχανικές μεταποιητικές επιχειρήσεις   τονίζεται ότι οι τελευταίες εξελίξεις στα θέματα ενεργειακής πολιτικής, που σχετίζονται και με την αξιολόγηση, προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις επιχειρήσεις, σε σχέση με την «επόμενη μέρα» για το κόστος ενέργειας με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις.

Πηγές από την EBIKEN σημειώνουν ότι η ΔΕΗ –σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της – οδηγείται σε οικονομική ασφυξία.  Εκτός από τις γνωστές επισφάλειες και καθυστερήσεις στις εισπράξεις, η ΔΕΗ επιβαρύνεται και (α) από την υποχρέωση της να διαθέτει μέρος της λιγνιτικής παραγωγής της σε τιμές κάτω από το πλήρες  λογιστικό της κόστος (100 εκατ. κάτω από την χονδρεμπορική), καθώς και (β) από την επιβολή νέας χρέωσης προμηθευτή με σκοπό την απάλειψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ (350 εκατ.επιβάρυνση για τη ΔΕΗ). Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα αποδειχτούν ικανά να καταστήσουν βιώσιμη τη ΔΕΗ.

Οσον αφορά τον μηχανισμό διακοψιμότητα που με τόσο κόπο (και καθυστερήσεις) κατακτήθηκε και εγκρίθηκε για 1 τριετία, εφαρμόστηκε μόλις πριν από ένα χρόνο, πλησιάζει στη λήξη του (Οκτώβριος 2017) μετά από μόλις 1 ½ έτος. Πρόκειται για μηχανισμό που έμπρακτα και αποδεδειγμένα στηρίζει την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ενώ ισχύει και εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Ενέργειας – τώρα που έκλεισε η διαπραγμάτευση – χωρίς καθυστέρηση θα υποβάλει στην ΕΕ το αίτημα παράτασης της Υπηρεσίας Διακοπτομένου Φορτίου, ως αυτοτελούς μηχανισμού για 3 χρόνια, ελάχιστη διάρκεια ώστε το μέτρο να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Απουσιάζουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία μια ελεύθερης, σύγχρονης και ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που στόχο έχει την ασφάλεια εφοδιασμού και το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές. Με αγωνία αναμένουμε να δούμε αν ο οδικός χάρτης  για την επιτάχυνση που συμφωνήθηκε θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά.

Ειδικότερα την ΕΒΙΚΕΝ ανησυχεί:

Η αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η υλοποίηση των απαιτήσεων του target model (λειτουργία προθεσμιακής αγοράς, ενδοημερήσιας αγοράς και αγοράς εξισορρόπησης) καθυστερεί σημαντικά (2019-2020).

Οι διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας είναι ανεπαρκείς, με εκείνη της Ιταλίας που αποτελεί την προτεραιότητα για το target model να παραμένει εκτός λειτουργίας για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα τα τελευταία χρόνια.

Δεν διασφαλίζεται ανταγωνιστικό μείγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς ακυρώνεται στην πράξη – λόγω δυσκολίας εύρεσης επενδυτικών κεφαλαίων- το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων σε αντικατάσταση των προς απόσυρση.

Παράλληλά όπως τόνισαν δεν θέλουν να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στη δημιουργία προθεσμιακής, ενδοημερήσιας και αγοράς εξισορρόπησης, στο πλαίσιο υλοποίησης του target model.

Η επόμενη μέρα

Η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή είναι η de facto μοναδική πηγή προμήθειας για τη βιομηχανία, δεδομένης της απουσίας βιώσιμων εναλλακτικών αλλά και της απόστασης που χωρίζει ακόμα την εγχώρια αγορά από το Ευρωπαϊκό Target Model.

Η παρατεταμένη ασάφεια και αβεβαιότητα για το μέλλον, τη δομή και τη μορφή της ΔΕΗ προκαλεί τεράστια ανησυχία.

Πολύ περισσότερο, από τη διαφαινόμενη πορεία της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο, μέσω της βίαιης εκποίησης παγιων της ΔΕΗ, να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα ρυθμιζόμενο ολιγοπώλιο, απέναντι στο οποίο οι επιχειρήσεις-καταναλωτές δε θα έχουν καμία διαπραγματευτική ισχύ.

Εφόσον υπάρχει ορατότητα γύρω από το μέλλον της ενεργειακής αγοράς και σταθερό περιβάλλον ενεργειακού κόστους, ο μεταποιητικός κλάδος είναι έτοιμος να υποστηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας τόσο στο σκέλος των επενδύσεων όσο και στο σκέλος της απασχόλησης.