Συνάντηση Σ.Φάμμελου με το νέο Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας– Θράκης
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και του νέου Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Ιωάννη Σάββα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ιδιαίτερα θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ για την Μακεδονία και τη Θράκη. Ο νέος συντονιστής παρουσίασε συνοπτικά τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προτάσεις του για την καλύτερη λειτουργία της Υπηρεσίας.
Από την πλευρά του ο Αν. ΥΠΕΝ, αφού συνεχάρη τον κ. Σάββα για την πρόσφατη τοποθέτηση του στη θέση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, αναφέρθηκε σε ζητήματα που απασχολούν το ΥΠΕΝ κατά την αρμοδιότητά του, τα οποία συνοψίζονται στα παρακάτω:
- Εκσυγχρονισμό του ρόλου και της λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, της κοινωνίας και της οικονομίας.
- Αξιολόγηση των δομών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των στελεχών της για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας
- Αποτελεσματική σύνδεση των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ
- Επισκέψεις σε περιοχές και έργα ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή Μακεδονίας και Θράκης
- Επιτάχυνση στη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με επίλυση των θεσμικών κενών
- Ενίσχυση κρίσιμων υπηρεσιών με στελέχη
Στη συνέχεια της συζήτησης με παρουσία και των Γενικών Διευθυντών Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, και Δασών συζητήθηκαν τα βασικότερα θέματα που απασχολούν τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, με κύρια την πορεία ανάρτησης των δασικών χαρτών στην Κεντρική Μακεδονία.
Ήδη έχουν ενισχυθεί με προσωπικό οι δασικές υπηρεσίες και τα σημεία υποβολής αντιρρήσεων με δώδεκα νέα στελέχη (8 στο νομό Χαλκιδικής, 3 στο νομό Θεσσαλονίκης και 1 στο νομό Πιερίας), ώστε να μην καθυστερεί η εξυπηρέτηση πολιτών. Παράλληλα, προγραμματίζεται η ενίσχυση περαιτέρω με 15 στελέχη σε Κιλκίς, Ημαθία, Πέλλα και Σέρρες και με 10 στελέχη στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.
Παράλληλα, με την ανάρτηση των χαρτών προχωρά και η κατάρτιση των χαρτών στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου οι επόμενες περιοχές που θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες, εντός του 2017, θα είναι στο Κιλκίς, την Ημαθία και την Πέλλα.
Ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε τις υπηρεσίες ότι δεν υπάρχει δυνατότητα νέας παράτασης, πέραν της 27ης Ιουλίου, καθώς απαιτείται να προχωρήσουμε ως χώρα στην μερική κύρωση των αναρτημένων χαρτών. Στην περίοδο που απομένει και με συνεργασία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης θα γίνει διασταύρωση των δηλώσεων καλλιέργειας των αγροτών με αυτά των δασικών χαρτών και εξατομικευμένη ενημέρωση των αγροτών για να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για την εξυπηρέτησή τους.
Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
- Η περιβαλλοντική αδειοδότηση μονάδων βιοαέριου, βιομάζας και βιορευστών, και η κατάταξή τους σε σχέση με την αδειοδότηση λειτουργίας. Για το ζήτημα αυτό ο Αν. ΥΠΕΝ προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία.
- Η ενσωμάτωση στη λατομική νομοθεσία της διαχείρισης υπολειμμάτων και στείρων μαρμάρου, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
- Η υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικού ελέγχου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
- Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικών πάρκων σε περιοχές προστασίας της φύσης, με έμφαση στην ορνιθοπανίδα
- Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων διαχείρισης πλημμυρών, η αποφυγή αποσπασματικών παρεμβάσεων και η ενιαία θεώρηση των παρεμβάσεων.
Κλείνοντας τη συνάντηση ο Αναπληρωτής Υπουργός και ο Συντονιστής, όπως σημειώνεται, επανέλαβαν την αμοιβαία πρόθεσή τους για στενή συνεργασία σε όλα τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και στα θέματα της ευρύτερης περιοχής.