1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. ΙΕΝΕ: Εκτιμήσεις για 10-12 δισ. ευρώ ελληνικών ενεργειακών εξαγωγών έως το 2025
ΙΕΝΕ: Εκτιμήσεις για 10-12 δισ. ευρώ ελληνικών ενεργειακών εξαγωγών έως το 2025

ΙΕΝΕ: Εκτιμήσεις για 10-12 δισ. ευρώ ελληνικών ενεργειακών εξαγωγών έως το 2025

0

Δυνατότητες ανάπτυξης με μοχλό τις ενεργειακές εξαγωγές εντοπίζει ο ΙΕΝΕ για την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη του ινστιτούτου “SE Europe Energy Outlook 2016/2017” εκφράζεται η πρόβλεψη ότι οι εξαγωγές στην Ελλάδα θα ενισχυθούν σημαντικά την επόμενη δεκαετία στους εξής ενεργειακούς τομείς:

  • Πετρελαϊκά προϊόντα στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων
  •  Υπηρεσίες σχεδίασης, προμήθειας υλικών (procurement), εγκατάστασης και συντήρησης συστημάτων ΑΠΕ και αύξηση αριθμού μηχανικών και ενεργειακών επιθεωρητών
  • Ηλιακά θερμικά συστήματα και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις
  • Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (πχ. μπαταρίες για συστήματα ΑΠΕ)
  • Καλώδια: Χρήση αυτών σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΠΕ, διασυνδέσεις νησιών με ηπειρωτικά συστήματα, αλλά και υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, στο συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ανέφερε ότι οι ενεργειακές εξαγωγές της Ελλάδας, εφ’ όσον επανέλθει η σταθερότητα στην οικονομία και επιτευχθούν, έστω και χαμηλοί, αναπτυξιακοί ρυθμοί, θα έχουν την δυνατότητα να φτάσουν τα 10-12 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, ισοσκελίζοντας τις εισαγωγές ή δημιουργώντας ακόμα και πλεόνασμα εξαγωγών.

Το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τα επόμενα 10 χρόνια με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και την πραγματοποίηση αναγκαίων ενεργειακών υποδομών για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία και χρήση διαφόρων μορφών ενέργειας σε μια πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον με προσιτές τιμές.  Με αυτό τον τρόπο θα χρειαστεί να γίνουν νέες επενδύσεις που ως αποτέλεσμα θα δημιουργήσουν, εκτός των άλλων, νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΝΕ, οι ενεργειακές επενδύσεις έως το 2025, θα τοποθετηθούν κυρίως σε έργα ΑΠΕ για ηλεκτρικές, μη ηλεκτρικές χρήσεις και δραστηριότητες upstream, και θα ανέρχονται στα 23.3 δισ. ευρώ (χαμηλό σενάριο) ή στα 30.2 δισ. ευρώ (υψηλό σενάριο).