1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Λάμπες LED: Η έξυπνη λύση για οικονομικό φωτισμό
Λάμπες LED: Η έξυπνη λύση για οικονομικό φωτισμό

Λάμπες LED: Η έξυπνη λύση για οικονομικό φωτισμό

0

Η αξεπέραστη λύση για οικονομία, χωρίς κανένα συμβιβασμό στον φωτισμό.

Μεγάλη διάρκεια «ζωής», μεγάλη ποικιλία σε αποχρώσεις και εντάσεις φωτισμού και, το σημαντικότερο, οικονομία στο ρεύμα που φθάνει μέχρι και το 80% σε σχέση με τις κλασικές λάμπες πυράκτωσης. Αυτά είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των λαμπτήρων LED, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ μέσα στην τελευταία δεκαετία, ώστε να μην είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως δεν έχουν κανένα ψεγάδι.

Ετσι, αν πριν μερικά χρόνια η επιλογή λαμπτήρων LED σήμαινε πως έπρεπε να δαπανηθεί ένα σεβαστό ποσό, συγκριτικά με άλλες λύσεις φωτισμού, σήμερα οι τιμές τους έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί κανείς σημαντικά ακόμη κι αν αποφασίσει να αλλάξει όλες τις λάμπες του σπιτιού του. Από την άλλη μεριά, ίσως παλιότερα έπρεπε κανείς να συμβιβαστεί με την απόχρωση του φωτισμού, καθώς στην αγορά κυριαρχούσαν οι λαμπτήρες που απέδιδαν «ψυχρό» φως, σήμερα όμως κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα τα οποία ικανοποιούν κάθε γούστο.

Μάλιστα, η προσιτή τιμή και η ποικιλία στην απόχρωση (και την ένταση) του φωτισμού συνδυάζεται σήμερα με τόσο μεγάλη ποικιλία προϊόντων, που μπορούν να καλύψουν τις προδιαγραφές πραγματικά οποιουδήποτε φωτιστικού σώματος – ­από τις υποδοχές τύπου «σποτ», μέχρι τα φωτιστικά που χρειάζονται «βιδωτές» λάμπες.

50.000 ώρες λειτουργίας

Αν επίσης συνυπολογίσει κανείς πως μία λάμπα LED «ζει» για περίπου 50.000 ώρες λειτουργίας, όταν οι λαμπτήρες πυράκτωσης δεν αντέχουν «αναμμένες» για περισσότερες από 1.000-1.200 ώρες, καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει λόγος να μην αξιοποιήσει τα οικονομικά οφέλη που προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Οφέλη τα οποία, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC) και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών για την Τυποποίηση (ANEC), θα αγγίζουν σε ετήσια βάση τα 158 ευρώ για το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό, το οποίο χρησιμοποιεί 45 λάμπες στο σπίτι του. Πρόκειται για ένα ποσό που θα προέλθει από τις λιγότερες κιλοβατώρες που θα «καίει» για τον φωτισμό του, και επομένως από τη μικρότερη επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος.

LED vs φθορισμού

Οπως οι LED, έτσι και οι λαμπτήρες φθορισμού (CFL) καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα από τις λάμπες πυράκτωσης – αν και οι CFL είναι ελαφρώς λιγότερο αποδοτικές, με το ποσοστό εξοικονόμησης που πετυχαίνουν να κινείται περίπου στο 35%. Ενα ακόμη μειονέκτημά τους είναι πως περιέχουν υδράργυρο, κάτι που σημαίνει πως χρειάζονται προσεκτική μεταχείριση στην περίπτωση που σπάσουν.

Ωστόσο, πλέον οι λάμπες φθορισμού έχουν χάσει το μεγάλο πλεονέκτημα που είχαν συγκριτικά με τις LED, δηλαδή την πολύ φθηνότερη τιμή τους, καθώς η διαφορά κόστους των δύο προϊόντων είναι αρκετά μικρή. Επομένως, κατά κανόνα προτιμώνται σε συνθήκες υπό τις οποίες η τεχνολογία LED μπορεί να μην καταφέρει να αντεπεξέλθει. Τέτοιες συνθήκες είναι οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες και η υψηλή τάση. Επομένως, σε χώρους όπου το καλοκαίρι υδράργυρος ανεβαίνει αρκετά ψηλά (π.χ. αποθήκες) ή σε περιοχές όπου η τάση του δικτύου παρουσιάζει συχνές διακυμάνσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην τα «βγάλει πέρα».

«Εξυπνες» λάμπες

Τα τελευταία χρόνια, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές λαμπτήρων έχουν φροντίσει να προχωρήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία ένα βήμα παραπέρα, με προϊόντα που συνδέονται στο οικιακό δίκτυο WiFi, ώστε να μπορεί κανείς να ελέγξει τη λειτουργία τους από το smartphone ή το tablet του, το οποίο αναλαμβάνει επομένως ρόλο τηλεχειριστηρίου.

Οι «έξυπνες» λάμπες θεωρούνται από πολλούς το πιο απλό βήμα για να ξεκινήσει κανείς να «προικίζει» με ευφυΐα το σπίτι του. Ενας ιδιαίτερα σημαντικός λόγος είναι το κόστος, καθώς πρόκειται για προϊόντα με αρκετά προσιτή τιμή, σε σύγκριση με τις περισσότερες «έξυπνες» συσκευές. Επίσης, εγκαθίστανται πολύ εύκολα, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθούν στο ντουί του φωτιστικού, στη θέση της συμβατικής λάμπας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί κανείς να ρυθμίζει ανά πάσα στιγμή με ακρίβεια την ένταση του φωτισμού – ή και το χρώμα, αν πρόκειται για έγχρωμη λάμπα. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να «ανάβει» τα φώτα του σπιτιού όταν απουσιάζει, ώστε να δίνει την αίσθηση σε τυχόν «απρόσκλητους επισκέπτες» πως βρίσκεται στο σπίτι και έτσι να τους αποθαρρύνει. Και βέβαια, μπορεί να ελέγξει στην περίπτωση που έχει αφήσει κάποιο φως αναμμένο στο σπίτι.