1. Home
  2. Νέα
  3. Ευαγ. Μυτιληναίος: «Είμαστε κοντά στη ΔΕΗ και βλέπουμε τις δυσκολίες»
Ευαγ. Μυτιληναίος: «Είμαστε κοντά στη ΔΕΗ και βλέπουμε τις δυσκολίες»

Ευαγ. Μυτιληναίος: «Είμαστε κοντά στη ΔΕΗ και βλέπουμε τις δυσκολίες»

0

Τα οφέλη από τον εταιρικό μετασχηματισμό αντανακλώνται στα οικονομικά αποτελέσματα, ανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, η ένταξη της ΜΕΤΚΑ στην εταιρεία «πηγαίνει καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε». Επιπλέον, αναφέρθηκε στα project της εταιρείας σε Γκάνα και Νιγηρία.

«Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι αριθμοί που ανακοινώσαμε στο πρώτο εξάμηνο θα διπλασιαστούν αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλεψη, παραμένουμε στο guidance του Δεκεμβρίου του 2016 και νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε εύκολα αυτά τα νούμερα», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ στόχος για τα φετινά έσοδα είναι το 1,5 δισ. ευρώ, για τα EBITDA τα 300 εκατ. ευρώ και για κέρδη προ φόρου στα 200 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, το προηγούμενο διάστημα η διοικητική ομάδα του Ομίλου εστίασε στην ολοκλήρωση του μετασχηματισμού και πλέον εστιάζει στην επιτάχυνση των συνεργιών που θα ωφελήσουν τον όμιλο αλλά και στη σημαντική βελτίωση του πιστωτικού προφίλ με την έκδοση του μεγαλύτερου εταιρικού ομολόγου που βγήκε στην ελληνική αγορά.

Στο ζήτημα αυτό, δηλαδή την επιτυχή έκδοση ομολόγου από την εταιρεία και το πολύ χαμηλό κουπόνι, με τον κ. Μυτιληναίο να εκτιμά ότι «κάποιες φορές η αγορά μιλά μόνη της», με αφορμή ερώτηση για το πως αυτό κατέστη εφικτό δεδομένης της κατάστασης στην ελληνική αγορά χρέους. Όπως ανέφερε, μάλιστα, το κουπόνι θα μπορούσε να είναι ακόμα χαμηλότερο, όμως η εταιρεία επέλεξε να δώσει απόδοση στους επενδυτές που την εμπιστεύτηκαν.

Η εταιρεία άνοιξε την αγορά με την σημαντικού ύψους έκδοση ομολόγων που είχε μεγάλη υπερκάλυψη και υπενθύμισε ότι λίγες εβδομάδες αργότερα υπήρξε και η έξοδος του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, όπως είπε.

Ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την άποψη ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα «θα κάνει την ζωή όλων μας ευκολότερη».

Από εκεί και πέρα, για το 2018 ο Όμιλος προσβλέπει στην εισαγωγή ακόμη πιο αυστηρής σύγχρονης εταιρικής δομής και διακυβέρνησης κατά τα πλέον σύγχρονα πρότυπα που εφαρμόζονται στις πλέον προηγμένες διεθνείς αγορές, σημαντική ρευστότητα για τον όμιλο και περιορισμό του δείκτη χρέους /EBITDA κάτω από το 1.

Στα πλαίσια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔEΗ, θέμα για το οποίο απάντησε ότι είναι δύσκολο να πάρει αυτή τη στιγμή θέση δεδομένου ότι στις αποκρατικοποιήσεις αλλάζουν συχνά οι όροι.

«Πακέτο θα μπορούσε να δουλέψει, αλλά μόνο λιγνιτικά θα είναι δύσκολο», είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι δεν είναι εξαιρετικά αισιόδοξος για τη δυνατότητα πώλησης λιγνιτικών μονάδων χωρίς υδροηλεκτρικά.

Πέραν αυτού, ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ότι «είμαστε κοντά στη ΔEΗ και βλέπουμε τις δυσκολίες», για να συμπληρώσει ότι η εταιρεία είναι όσο υποστηρικτική είναι δυνατό για τη ΔEΗ καθώς η ελληνική αγορά «χρειάζεται ισχυρή ΔEΗ για να γίνει σωστή απελευθέρωση της αγοράς». Αν τα προβλήματα μεγαλώσουν για τη ΔΕΗ θα είναι κακό για όλη την αγορά, συμπλήρωσε.

Επιπλέον, όσον αφορά στην ανοδική πορεία της τιμής του αλουμινίου, οφείλεται στις κινήσεις των Κινέζων οι οποίοι, όπως εκτίμησε, καθώς φαίνεται πως αποφάσισαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να παράγουν λιγότερο αλουμίνιο με κέρδος παρά περισσότερο με ζημιές. Χαρακτήρισε το γεγονός «καλά νέα» για τον κλάδο του αλουμινίου και επισήμανε ότι η εταιρεία θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία.