1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Το λίθιο είναι το νέο πετρέλαιο
Το λίθιο είναι το νέο πετρέλαιο

Το λίθιο είναι το νέο πετρέλαιο

0

Ό,τι γινόταν στη Μέση Ανατολή στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, με τη Shell, τη BP και άλλες πετρελαϊκές, γίνεται τώρα, σε μικρότερη κλίμακα, στην Αυστραλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό λιθίου στον κόσμο.

Η μεγάλη ζήτηση για λίθιο από την Κίνα και η άνθιση της αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανεβάζουν τις τιμές και προσελκύουν επενδυτές στη βιομηχανία εξορύξεων της Αυστραλίας, αξίας 90 δισ. δολαρίων.

Η Δυτική Αυστραλία διαθέτει τέσσερις μονάδες σε λειτουργία, ενώ τρία ακόμη πρότζεκτ προωθούνται προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή. Το επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους «παίχτες» είναι πολύ έντονο και αναμένεται να συνεχιστεί καθώς στόχος είναι να διασφαλιστεί η ροή για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια σύμφωνα με τη συμβουλευτική Benchmark Mineral Intelligence.

To Greenbushes στη Δυτική Αυστραλία, το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στον κόσμο, επεκτείνεται προκειμένου να υπερδιπλασιάσει την ετήσια παραγωγή του, αναφέρει η Talison Lithium, κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η κινεζική Tianqi Lithium και η Albemarle από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ορυχείο κασσίτερου το 1888 και ήδη παράγει το 30% του λιθίου παγκοσμίως, σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση. Η Tianqi σχεδιάζει επίσης επενδύσεις ύψους 578 εκατ. δολαρίων σε εργοστάσια επεξεργασίας.

Η Jiangxi Ganfeng Lithium, που δραστηριοποιείται σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Αργεντινή, διαθέτει το 43% του Mt. Marion Lithium, του δεύτερου μεγαλύτερου ορυχείου λιθίου στον κόσμο, και τον περασμένο Μάιο συμφώνησε με την Pilbara Minerals για δημιουργία νέου ορυχείου.
Επίσης ο κατασκευαστής μπαταριών Shaanxi J&R Optimum Energy ήρθε σε συμφωνία τον Ιούλιο για προμήθεια λιθίου από την Altura Mining.

Η Soc. Quimica & Minera de Chile, δεύτερη μεγαλύτερη πάροχος λιθίου παγκοσμίως, τον Ιούλιο αποφάσισε να κάνει την πρώτη της επεκτατική κίνηση εκτός Νοτίου Αμερικής και να επενδύσει 110 εκατ. δολάρια για το 50% του ορυχείου Mt. Holland της Kidman Resources, με στόχο να μπει στην παραγωγή μέχρι το 2021.

Oι τιμές του ανθρακικού λιθίου έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2011 μέχρι το 2016, σύμφωνα με τη UBS Group. Τον περασμένο Ιούλιο η τιμή του είχε φτάσει τα 14.250 δολάρια ανά τόνο, 5% αυξημένη σε σχέση με τον Ιούνιο. Αυτή τη στιγμή το 55% της παραγωγής μπαταριών λιθίου γίνεται στην Κίνα και το 10% στις ΗΠΑ. Μέχρι το 2021 το μερίδιο της Κίνας αναμένεται να έχει φτάσει το 65%.

Πληροφορίες από mikrometoxos.gr