1. Home
  2. Νέα
  3. Εκτός λειτουργίας η Ρεβυθούσα την Άνοιξη
Εκτός λειτουργίας η Ρεβυθούσα την Άνοιξη

Εκτός λειτουργίας η Ρεβυθούσα την Άνοιξη

0

Αναστέλλεται για τρεις μήνες η λειτουργία του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Ρεβυθούσας.

Ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Ρεβυθούσας αποτελεί μία από τις βασικές πηγές τροφοδοσίας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και αποτελεί έναν από τους δεκατρείς σταθμούς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου σε όλη την Ευρώπη.

Ο συγκεκριμένος Σταθμός άνοιξε τις πύλες του τον Νοέμβριο του 1999, μετά από 12 χρόνια έργων και επενδύσεις ύψους 100 δισ. δραχμών. Με την πάροδο του χρόνου, οι ενεργειακές απαιτήσεις της χώρας πολλαπλασιάστηκαν κάνοντας επιτακτική την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

Η πρώτη «γενιά» αναβαθμίσεων ολοκληρώθηκε από τον ΔΕΣΦΑ τον Οκτώβριο του 2007, τριπλασιάζοντας την ποσότητα φυσικού αερίου που ο Σταθμός μπορούσε να παραλαμβάνει και να επεξεργάζεται και αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα τροφοδοσίας του συστήματος στα 5,2 με 5,3 δισ. κ.μ. σε ετήσια βάση. Το έργο της 1ης αναβάθμισης υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», του Υπουργείου Ανάπτυξης και ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 55,9 εκατ. ευρώ.

Η 2η αναβάθμιση των υποδομών της πρόκειται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018. Για το λόγο αυτό ο Σταθμός θα μείνει εκτός λειτουργίας για τρεις μήνες την Άνοιξη, και συγκεκριμένα τότε διότι την Άνοιξη η ζήτηση για φυσικό αέριο είναι χαμηλή, και άρα ζήτημα επαρκούς τροφοδοσίας της χώρας δεν πρόκειται να παρουσιαστεί. Στόχος της αναβάθμισης είναι η αύξηση της αποθηκευτικής της δυνατότητας, καθιερώνοντάς την ως πύλη διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.