1. Home
  2. Το
  3. θέμα
  4. της
  5. ημέρας
  6. Παράδειγμα η συνέπεια στην κατασκευή του ΤΑΡ…
Παράδειγμα η συνέπεια στην κατασκευή του ΤΑΡ…

Παράδειγμα η συνέπεια στην κατασκευή του ΤΑΡ…

0

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

 

Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα έχει γίνει καθεστώς τα έργα να καθυστερούν έως και απελπιστικά και τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται μονίμως να αποτυγχάνουν. Ευτυχώς όμως τον τελευταίο καιρό εμφανίσθηκε και μια φωτεινή εξαίρεση.

Πρόκειται για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) ο οποίος έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, σχεδόν 16 μήνες μετά την έναρξη της κατασκευής, σε ό,τι αφορά τα πεδία μελέτης, προμήθειας και κατασκευής.

Συγκεκριμένα όπως διαβάσαμε αυτές τις ημέρες σε ανακοίνωση της εταιρίας, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017:

– Μέχρι σήμερα, οι ομάδες εργασίας σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία έχουν εργαστεί συνολικά 16 εκατ. εργατο-ώρες και έχουν οδηγήσει περί τα 43 εκατ. χιλιόμετρα, χωρίς να σημειωθεί κανένα σημαντικό συμβάν.

– Οι εργολήπτριες εταιρείες του TAP έχουν καθαρίσει και διαμορφώσει το 70% περίπου της όδευσης του αγωγού στην Ελλάδα και την Αλβανία (539 χλμ. από τα συνολικά 765 χλμ.). Επίσης, πάνω από το 45% των συγκολλημένων χαλύβδινων σωληναγωγών έχουν ήδη τοποθετηθεί στο έδαφος (και καλυφθεί με χώμα).

– Περί το 95% των 55.000 συνολικά σωληναγωγών που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του αγωγού έχουν παραληφθεί σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία. Η τελευταία αποστολή σωληναγωγών για το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού ξεφορτώθηκε στο Μπρίντιζι της Ιταλίας, από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2017.

– Περισσότεροι από 5.500 άνθρωποι εργάζονται για το έργο και στις τρεις φιλοξενούσες χώρες, με το 85% του προσωπικού να έχει προσληφθεί από τις τοπικές κοινωνίες.

– Ο TAP έχει ήδη υλοποιήσει ποικίλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις στις κοινότητες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού. Σημαντικές δράσεις, εξάλλου, θα μπουν στο στάδιο της υλοποίησης κατά τους επόμενους μήνες. Συνολικά, ο ΤΑΡ θα επενδύσει πάνω από €55 εκατ. σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία.

Σημαντική είναι και η σχετική δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου του TAP, Luca Schieppati: «Είμαστε ευτυχείς που η κατασκευή του ΤΑΡ προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε εντός στόχων για να παραδώσουμε το πρώτο αέριο από το Shah Deniz II το 2020, εισάγοντας μία νέα και απαραίτητη πηγή ενέργειας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο».

Παράδειγμα προς μίμηση λοιπόν η πορεία αυτού του έργου. Ας δούμε κάποια στιγμή ποια είναι τα συστατικά αυτής της επιτυχίας και πως μπορούμε να τα αντιγράψουμε…