1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Eldorado Gold: Κλείνουμε τις Σκουριές και έπεται η Ολυμπιάδα
Eldorado Gold: Κλείνουμε τις Σκουριές και έπεται η Ολυμπιάδα

Eldorado Gold: Κλείνουμε τις Σκουριές και έπεται η Ολυμπιάδα

0

Στενεύουν τα περιθώρια για τους εργαζομένους της Eldorado Gold, καθώς, όπως έχει διαμηνύσει η εταιρεία, εάν δεν λάβει τις απαραίτητες άδειες μέχρι αύριο θα προχωρήσει στη αναστολή της λειτουργίας στα ορυχεία της Ολυμπιάδας και των Σκουριών.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη

Το energyin.gr επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικός Χρυσός, κ. Κώστα Γεωργατζή, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι εάν δεν λάβει η Eldorado τις άδειες για τις Σκουριές μέχρι αύριο, θα αρχίσει να αναστέλλει τις λειτουργίες των μεταλλείων, ξεκινώντας από τις Σκουριές.

«Η Eldorado Gold έαν μέχρι αύριο δεν λάβει τις άδειες που εκκρεμούν δεν θα φύγει από την Ελλάδα, θα παραμείνει καθώς οι εγκαταστάσεις της ανήκουν, απλά τα μεταλλεία θα τεθούν σε καθεστώς συντήρησης» ανέφερε ο κ. Γεωργατζής. Ωστόσο μας διαβεβαίωσε ότι με το που λάβουν τις άδειες θα ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες.

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου είπε πως η εταιρεία δεν έχει καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση, ενώ σχετικά με τη Διαιτησία δήλωσε «Θα πάμε στη Διαιτησία. Συμφωνούμε απόλυτα με την κυβέρνηση και με το κείμενο της Διαιτησίας»

Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη Τετάρτη εκδόθηκαν οι άδειες για την Ολυμπιάδα που εκκρεμούσαν,  ωστόσο εκκρεμούν οι άδειες για τις Σκουριές.

Οι άδειες στην Ολυμπιάδα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε την προηγούμενη Τετάρτη δύο άδειες για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας.

Με την πρώτη απόφαση τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας, και επιτρέπεται «η διάθεση του λεπτομερούς υπολείμματος κατεργασίας του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας στο στεγανοποιημένο και υδραυλικά προστατευμένο -απομονωμένο τμήμα που προσδιορίζεται από τον ενοποιημένο χώρο απόθεσης 1-3…».

Με την δεύτερη, χορηγείται στην Ελληνικός Χρυσός άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, διάρκειας τριών ετών, με τον περιορισμό η ποσότητα του επεξεργαζόμενου μεταλλεύματος ετησίως να μην υπερβαίνει τις 400.000 τόνους, όπως και να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τη συμμόρφωση προς τους κανονισμούς λειτουργίας και συντήρησης κ.α.

Γ. Σταθάκης: Επιβεβλημένη η διαιτησία

«Η διαδικασία της διαιτησίας ήταν επιβεβλημένη επιλογή, καθώς αφορά την καρδιά της επένδυσης, που είναι η δημιουργία μεταλλουργίας στην Ελλάδα, επιλέξαμε τη διαιτησία, προκειμένου να δώσει μόνιμη λύση. Το επενδυτικό σχέδιο, έτσι όπως έχει εγκριθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την αρχή, έχει τρία κομμάτια: Έχει τις Σκουριές, έχει την Ολυμπιάδα και τη μεταλλουργία, η οποία οφείλει να παράξει καθαρά μέταλλα. Αυτό το τρίτο κομμάτι δεν έχει αδειοδοτηθεί και θεωρούμε ότι αν δεν επιλυθεί αυτό, που είναι κεντρικό σημείο, οι όροι της σύμβασης τηρούνται πλημμελώς. Αυτό είναι το διακύβευμα».

Η πρόταση της εταιρείας, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ήταν να λυθεί το θέμα μέσα από άτυπο τεχνικό διάλογο. Η κυβέρνηση από την άλλη αντιπρότεινε να προχωρήσουν στη διαιτησία γιατί είναι έγκυρη, δεσμευτική και για τις δύο πλευρές και έχει και χρονοδιάγραμμα. «Η αρχική σύμβαση προβλέπει δύο βασικά πράγματα: Ένα ότι πρέπει να τηρούνται ύψιστοι περιβαλλοντικοί κανόνες -εξαιτίας αυτού απερρίφθη το προηγούμενο εγχείρημα- και το δεύτερο ότι η εταιρεία υποχρεούται να καθετοποιήσει τις δραστηριότητές της, όπως λέει η σύμβαση, και το έργο να είναι ένα ενιαίο επενδυτικό σχέδιο», εξήγησε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση προχωράει βήμα – βήμα ακριβώς ό,τι προβλέπει η σύμβαση και υπερασπίζεται -και ορθώς κάνει- τις δύο αυτές παραμέτρους, που προβλέπονται στη σύμβαση» είπε ο κ. Σταθάκης.