1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Πετρέλαιο
  4. Υπέρ της παράτασης της συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου η Ρωσία
Υπέρ της παράτασης της συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου η Ρωσία

Υπέρ της παράτασης της συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου η Ρωσία

0

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

 

Μια ενδιαφέρουσα είδηση για την πορεία της αγοράς πετρελαίου έδωσε χθες ο Βλαδίμηρος Πούτιν, μιλώντας στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ ««Russian Energy Week 2017». Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί έως το τέλος του 2018 η συμφωνία με τις χώρες του ΟΠΕΚ, που αφορά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

«Αυτό που συμφωνήσαμε με τον ΟΠΕΚ είναι προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας» είπε ο πρόεδρος Πούτιν. «Δεν αποκλείω την παράταση της συμφωνίας. Αλλά αυτό θα το δούμε αναλόγως με την κατάσταση στα τέλη Μαρτίου. Νομίζω ότι είναι εφικτό. Εάν μιλάμε για το πόσο μπορεί να παραταθεί, θα έλεγα ότι η συμφωνία με τον ΟΠΕΚ θα μπορούσε να παραταθεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2018».

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του ΟΠΕΚ, Ρωσίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών που προέβλεπε την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, λήγει τον Μάρτιο του 2018.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η προοπτική της συμφωνίας θα συζητηθεί στην συνάντηση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Βιέννη στις 30 Νοεμβρίου.Μέχρι πρόσφατα εξεταζόταν το ενδεχόμενο να παραταθεί η συμφωνία για τρεις έως έξι μήνες.

Σήμερα αναμενόταν ο Ρώσος πρόεδρος να συζητήσει την κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Ιμπν Αμπντέλ –Αζίζ Αλ Σαούντ, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Ρωσία.