1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. 73 χρόνια από τη μάχη της Ηλεκτρικής
73 χρόνια από τη μάχη της Ηλεκτρικής

73 χρόνια από τη μάχη της Ηλεκτρικής

0

Την 73η επέτειο από την θρυλική μάχη της ηλεκτρικής τιμά η ΔΕΗ με μία έκθεση στη μνήμη των θυμάτων αλλά και όσων υπαλλήλων γλίτωσαν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, στο όρμο Αγίου Γεωργίου, στο Κερατσίνι, από την προσπάθεια των Γερμανών να το ανατινάξουν.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Η έκθεση εγκαινιάστηκε, εχθές, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, και το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, ο Μητροπολίτης Νίκαιας, οι αρχηγοί της αστυνομίας, στελέχη της ΔΕΗ και συγγενείς των μαχητών.

Η έκθεση με θέμα «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Περιλαμβάνει σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα, με εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση της μάχης και με σπάνια αρχειακά και εικονογραφικά τεκμήρια που δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη των πρωταγωνιστών και της σημασίας της αντίστασης των εργαζομένων της Ηλεκτρικής.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Μ. Παναγιωτάκης, χαιρέτησε την εκδήλωση και μετέφερε το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα που δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην εκδήλώση «Τίποτα δεν ξεχάστηκε, τίποτα και κανένας δεν πρέπει να ξεχαστεί».

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε «Ως διοίκηση της ΔΕΗ οφείλουμε να είμαστε ευγνώμων προς τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που κράτησαν άσβεστη την μνήμη της ιστορικής επετείου» και συμπλήρωσε «Μια εταιρεία σαν τη ΔΕΗ δεν πρέπει μόνο να παράγει και να διαθέτει το προϊόν του ηλεκτρισμού, στα πλαίσια της εταιρικής της υπευθυνότητας οφείλουμε παράλληλα να παράγουμε γνώση, πολιτισμό και παιδεία, πολύτιμα αγαθά για το αύριο».

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος. «Η υπεράσπιση της Ηλεκτρικής αποτελεί μια σπουδαία μάχη της αντίστασης» και συνέχισε «η Μάχη της Ηλεκτρικής είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Είναι μια μάχη που δεν πρέπει να ξεχαστεί και η έκθεση αυτή τη ζωντανεύει. Μας αφήνει πλούσια διδάγματα. Πρωτίστως μας γεμίζει με αισιοδοξία για τις μάχες που είναι σε εξέλιξη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, κατά του νεοναζισμού- ακροδεξιού λαϊκισμού που προσπαθεί να σηκώσει ξανά κεφάλι» δήλωσε μεταξύ άλλων. Αναφορικά με τη ΔΕΗ ανέφερε ότι η επιδίωξη του είναι η εταιρεία να παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας με σχέδιο που θα την καταστήσει πιο ισχυρή θεσμικά, με ισχυρή συμμετοχή του δημοσίου και με τις θέσεις εργασίας διασφαλισμένες.

Στο βήμα σηκώθηκε ο ΠτΔ Π. Παυλόπουλος που απευθυνόμενος στον πρέσβη της Γερμανίας ότι οι επέτειοι αυτοί δεν είναι επέτειοι διχασμού αλλά μνήμης. «Θέλουμε μαζί με τον γερμανικό λαό, μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης να χτίσουμε την Ευρώπη που ταιριάζει στην ιστορία της και στον προορισμό της, να χτίσουμε μια Ευρώπη ενιαία, ομοσπονδιακή στη βάση της δημοκρατικής αρχής και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που θα  φέρει σε πέρας έναν πλανητικό ρόλο που έχει να διδάξει την αξία της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Οι κίνδυνοι είναι εδώ, η δημοκρατία κινδυνεύει, είναι εύθραυστο αγαθό και πρέπει να την προστατεύσουμε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Συγκινητικό ήταν το μήνυμα του Μ. Γλέζου που στο τέλος της ομιλίας του ανέφερε «απαιτείται από όλον τον κόσμο να προσφέρεις στο σύνολο και όχι να βρεις έναν δρόμο να τα βολεύεις».

Ο Μανώλης Γλέζος

Η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ, Ε. Σταυράκη, ανακοίνωσε πως κυκλοφόρησε, εχθές, μια αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τη μάχη της Ηλεκτρικής.

Το χρονικό της μάχης

Το πρωί της 13ης Οκτώβρη 1944 ο λαός της πρωτεύουσας συνέχιζε το πανηγύρι για την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Ομως, την ίδια ώρα στον Πειραιά ο ΕΛΑΣ έδινε μάχες για τη σωτηρία των λιμενικών εγκαταστάσεων, της Ηλεκτρικής Εταιρίας (ΠΑΟΥΕΡ) και όλων των εργοστασίων.

Αν καταστρεφόταν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, το μόνο που παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια, η Αθήνα και ο Πειραιάς για πολλούς μήνες θα βυθίζονταν στο σκοτάδι. Για μεγάλο διάστημα δε θα δούλευαν τα εργοστάσια και θα υπολειτουργούσε το λιμάνι, ενώ δε θα λειτουργούσαν ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ούτε και τα τραμ που εκτελούσαν τη γραμμή Αθήνας – Πειραιά.

Την υπεράσπιση του εργοστασίου ανέλαβε το πρώτο τάγμα του Πειραιά με τους τέσσερις λόχους του. Στις 12 Οκτώβρη του 1944 ολόκληρο το τάγμα είναι επιφυλακή. Οι τέσσερις λόχοι έχουν πάρει θέσεις μάχης γύρω και μέσα στο εργοστάσιο. Τα χαράματα στις 13 του Οκτώβρη οι Γερμανοί ανατίναξαν τις εγκαταστάσεις της ΣΕΛΛ και πήραν το δρόμο για το ηλεκτρικό εργοστάσιο. Μόλις έφτασαν κοντά, κατέβηκαν από τα φορτηγά και πλησίασαν το μαντρότοιχο και την είσοδο του εργοστασίου. Εκείνη τη στιγμή δέχτηκαν πυρά μέσα από το εργοστάσιο και στη συνέχεια από τα γύρω σημεία. Η μάχη ήταν σκληρή και κράτησε περίπου δυόμισι ώρες.

Η έκβασή της ήταν νικηφόρα για τα τμήματα του ΕΛΑΣ, αλλά δυστυχώς 11 άντρες άφησαν την τελευταία τους πνοή στη μάχη. Οι Γερμανοί έχασαν εννιά στρατιώτες και άλλοι 45 παραδόθηκαν. Οι 11 ΕΛΑΣίτες που έχασαν τη ζωή τους είναι οι: Ν. Γεωργιάδης, Γ. Γκιόρδας, Ι. Ηλιόπουλος, Δ. Καλαποθάκος, Δ. Κούνουπας, Π. Κοσμίδης, Δ. Μαργαρώνης, Π. Μαυρομάτης, Γ. Μεγκίσογλου, Π. Συρίγος, Α. Ταροσιάδης.

Η ΔΕΗ έχει καθιερώσει την 13η Οκτωβρίου ως επίσημη αργία.

Η έκθεση

Ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, για τα 73 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής οργανώνει εκδηλώσεις τιμής της ιστορικής μνήμης για τις επόμενες δύο Κυριακές 15 και 22 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου (Κερατσίνι- Ιχθυόσκαλα) η εκδήλωση μνήμης με τίτλο «Τα Τραγούδια της Κατοχής», για τη Μάχη της Ηλεκτρικής, που διοργανώνουν ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας και η πρωτοβουλία «Η Αθήνα Ελεύθερη». Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου, αλλά τεχνικοί λόγοι δεν το επέτρεψαν.

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ., μαζί με τα σχολεία της πόλης διοργανώνουν τον δεύτερο μαθητικό αγώνα δρόμου, ενώ μετά τον αγώνα θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα Λάργκο.