1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

0

Εντός των επόμενων ημερών θα βγει θα βγει τον αέρα η ειδική πλατφόρμα, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την υπαγωγή στο νέο «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον».

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Η ολοκλήρωση του Οδηγού Εφαρμογής του προγράμματος ολοκληρώθηκε, άρα το επόμενο βήμα είναι να ανοίξει η πλατφόρμα όπου οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν το Έντυπο Υποβολής Αίτησης.

Οι ενδιαφερόμενοι που θα δηλώνουν συμμετοχή θα επιλέγουν εάν επιθυμούν τη χορήγηση δανείου ή όχι και από ποιον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, ο οποίος, στη συνέχεια, θα εξετάσει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Κατά την διαδικασία διαδικτυακής υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται η προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά υπαγωγής θα έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικά από τον υποψήφιο και προσκομίζονται στο Δικαιούχο (σ.σ. το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) με την υποβολή της δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου.

Όσες αιτήσεις δεν εγκριθούν, οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται εντός 10 ημερών από την έκδοση της σχετικής απόφασης απόρριψης. Στην ενημέρωση θα περιλαμβάνεται και ο ακριβής λόγος που απορρίφθηκαν.

Γιατί καθυστέρησε  το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2017»;

Οι αρχικές προβλέψεις σχετικά με το πότε θα βγει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2017» ήταν για τον Οκτώβριο, μετά για τον Νοέμβριο, αλλά τι συμβαίνει όμως και καθυστερεί;

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energyin.gr, από το προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» περίσσεψε ένα ποσό από το συνολικό κονδύλι, και εδώ και ένα μήνα έχουν ενημερωθεί περίπου 15.000 επιλαχόντες για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.

Εάν δεν ολοκληρωθεί το προηγούμενο πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει το επόμενο, αυτό του 2017.

Ποιες εργασίες θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»;

Το πρόγραμμα ασχολείται με εργασίες που εγγυώνται την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού. Αρχικά καλύπτει πρωτίστως ανάγκες για αλλαγή κουφωμάτων, δηλαδή για πόρτες και παράθυρα. Βασική προϋπόθεση είναι τα κουφώματα να μη διαχωρίζουν 2 εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, όπως μια πόρτα διαμερίσματος πολυκατοικίας, γιατί αυτή δεν εκτίθεται σε εξωτερικό χώρο. Επίσης, το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες για τοποθέτηση και αντικατάσταση συστημάτων σκίασης, για παράδειγμα παντζουριών.

Κάτι ακόμα που ενδιαφέρει το πρόγραμμα είναι η εξωτερική θερμομόνωση του κτηρίου και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού. Ωστόσο, δεν καλύπτει τις δαπάνες για τοποθέτηση σωμάτων θέρμανσης, όπως για σώματα καλοριφέρ. Επίσης καλύπτει δαπάνες για αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού, όπως η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Τα κριτήρια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

Αρχικά ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να κάνει αίτηση για μία μόνο κατοικία. Επίσης, λαμβάνεται υπόψιν το ετήσιο εισόδημα του υποψήφιου και ανάλογα με το ατομικό και το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα, ορίζεται το ποσοστό της επιδότησης.

Ο προϋπολογισμός των εργασιών για τις οποίες κάνετε την αίτηση δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, μπορείτε να κάνετε αίτηση για επιδότηση έως και 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του σπιτιού. Ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα επιδοτείται και το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται από τον ιδιοκτήτη, είτε με τραπεζικό δάνειο είτε με χρήματα που ήδη διαθέτει.

Το ανώτατο όριο επιδότησης για μια κατοικία δε μπορεί να ξεπερνά το 70% της συνολικής δαπάνης. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η πρώτη κατηγορία δικαιούται σίγουρα επιδότηση κατά 60%. Η δεύτερη δικαιούται επιδότηση του 50% των δαπανών, η τρίτη 40%, η τέταρτη 35%, η πέμπτη 30% και η έκτη 25%. Όσον αφορά στην έβδομη κατηγορία, δεν υπάρχει δικαίωμα επιδότησης, αλλά υπάρχει δικαίωμα λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.

Σε περίπτωση που υπάρχουν προστατευόμενα μέλη στην οικογένεια, το ποσοστό επιδότησης μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, για κάθε προστατευόμενο μέλος υπάρχει προσαύξηση επιδότησης κατά 5%.

Αναλυτικά ο πίνακας με τις κατηγορίες βάσει εισοδήματος:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΒΑΣΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΣΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
1 έως 10.000 έως 20.000 60% 5% 70%
2 10.001 – 15. 000 20.001 – 25.000 50% 5% 70%
3  15.001 – 20.000  25.001 – 30.000  40% 5% 70%
4  20.001 – 25.000  30.001- 35.000  35% 5% 70%
5  25.001- 30.000  35.001- 40.000  30% 5% 50%
6  30.001- 35.000  40.001- 45.000  25% 5% 50

Υπάρχει και η 7η κατηγορία (ατομικό εισόδημα 35.000 έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό 45.000 – 50.000). Σε αυτούς που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν θα χορηγείται επιχορήγηση, αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού και επιδότηση επιτοκίου.

Η διαδικασία

Για να ολοκληρώσει κάποιος το πρόγραμμα, αρχικά χρειάζεται το σπίτι να ανήκει στις τρεις τελευταίες ενεργειακές κατηγορίες (D,E,F). Αυτό το επιβεβαιώνει ο ενεργειακός επιθεωρητής που επισκέπτεται το σπίτι, ο οποίος στη συνέχεια καταγράφει τι εργασίες πρέπει να γίνουν. Μετά μια εταιρεία που ειδικεύεται σε ενεργειακές αναβαθμίσεις οικιών αναλαμβάνει (μετά από δική σας επιλογή) να φτιάξει μία τεχνική μελέτη με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, η αξία των οποίων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250/τ.μ..

Στη συνέχεια καταθέτετε την πρόταση με την τεχνική μελέτη και εάν πληροίτε τους όρους τότε το πρόγραμμα εγκρίνεται. Μετά χρειάζεται να βγάλετε μία άδεια μικρής κλίμακας για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ο τρόπος πληρωμής της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο στο σπίτι σας ορίζεται κατόπιν συνεννόησης, ενώ τα χρήματα από την επιδότηση μπορεί να εξοφληθούν και μετά από 1 χρόνο (τουλάχιστον μέχρι πέρυσι υπήρχαν τέτοιες καθυστερήσεις). Η ολοκλήρωση των εργασιών, ανάλογα και με τον όγκο, μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη.

Ποιες τράπεζες θα δίνουν δάνειο;

Αν και η λήψη δανείου για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν είναι υποχρεωτική, η παρουσία των τραπεζών είναι επιβεβλημένη, αφού το πρόγραμμα προβλέπει τη σύσταση συνεπενδυτικών ταμείων, τα οποία θα δανειοδοτήσουν όσους δικαιούχους το ζητήσουν.

Στην περίπτωση δανειοδότησης από τα συνεπενδυτικά ταμεία, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης θα συνεισφέρει το 33,33% των πόρων και ο πιστωτικός φορέας το υπόλοιπο 66,67%.

Οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ» είναι οι εξής:

1.Alpha Bank
2. Τράπεζα Αττικής
3. Eurobank Ergasias
4. Εθνική Τράπεζα
5. Τράπεζα Πειραιώς
6. Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
7. Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
8. Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας
9. Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα
10. Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.