Αισιόδοξο μήνυμα του Μ. Μαΐλλη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
«Μετά από 10 χρόνια ύφεσης, η οικονομία φαίνεται να σταθεροποιείται …λαμβάνουμε αισιόδοξα μηνύματα από τις επιχειρήσεις» είπε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης.
Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)
Ο κ. Μαΐλλης μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε πως ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης κινείται στο 4%, με την Ασία να κινείται στο 6,5% και την Ευρώπη στο 2,5%. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα» σχολίασε ο ίδιος.
Αναφορικά με το τέλος του μνημονίου ο πρόεδρος ανέφερε «περιμένουμε να δούμε το τέλος του μνημονίου, γιατί εφόσον βγούμε από την προστασία του μνημονίου, θα πρέπει να δανειζόμαστε από τις αγορές».
Κατά τη γνώμη του πρέπει η κυβέρνηση να ακολουθήσει μια αναπτυξιακή πολιτική για να έρθουν επενδύσεις.
Ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κελέμης, μίλησε για την χρονιά που έφυγε, λέγοντας πως η ελληνική παρουσία στις επιχειρηματικές εκθέσεις του εξωτερικού ήταν πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα στην έκθεση Anuga, συμμετείχαν 280 επιχειρήσεις, καλύπτοντας επιφάνεια άνω των 6.000 τ.μ. στον εκθεσιακό χώρο της Κολωνίας, κατατάσσοντας την χώρα στην πέμπτη θέση του πίνακα των συμμετοχών.
Επίσης αναφέρθηκε στο έργο «Mendi», που αφορούσε την ίδρυση μιας ιδιωτικής σχολής. Το πιλοτικό πρόγραμμα Mendi (Mentoring Dual International) ξεκίνησε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2013. Μαζί με την ελληνική, συνεταιρική, επαγγελματική σχολή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ιδρύθηκαν δυο πιλοτικές σχολές στην Αθήνα και στην Κρήτη. Το πρόγραμμα αυτό, εκτελείται από κοινού με την εταιρεία Dekra Akademie, την TUI και το Πανεπιστήμιο του Osnabrück.
Από τη σχολή έχουν αποφοιτήσει 170 άτομα, ειδικευμένοι στον ξενοδοχειακό κλάδο. Ο κ. Κελέμης ανέφερε ότι 88% των αποφοίτων ήδη έχουν απορροφηθεί από ξενοδοχειακές μονάδες.
Αναφορικά με τους στόχους του 2018, ο κ. Κελέμης ανέφερε ότι εστιάζουν τη δράση τους στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 τρεις μεγάλες επιχειρηματικές αποστολές. Η πρώτη θα γίνει στην Γερμανία και θα αφορά τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η δεύτερη αποστολή θα πάει στη Βραζιλία, τη Κολομβία και το Μεξικό. Τον Ιούνιο, μάλιστα έχουν προσκληθεί 8 Γερμανικές επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τον αγροτικό και τον ξενοδοχειακό τομέα.
Στις δράσεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου εντάσσονται ακόμη η υποστήριξη επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους σε Διεθνείς Εκθέσεις της Γερμανίας ή και άλλων χωρών που διοργανώνονται από Γερμανικούς Εκθεσιακούς Οργανισμούς, η οργάνωση Ελληνικών Ομαδικών Περιπτέρων, η οργάνωση workshops για την επιτυχημένη συμμετοχή των εταιριών στις εκθέσεις, η προώθηση στοχευμένων επιχειρηματικών συναντήσεων, η ενίσχυση του θεσμού της διττής εκπαίδευσης και η συγκρότηση ομάδων εργασίας για εταιρίες – μέλη σε βασικούς τομείς του επιχειρείν.
Επίσης το 2018 προγραμματίζει την έναρξη λειτουργίας ενός κέντρου δια βίου μάθησης με στόχο την εκπαίδευση κατ’ αρχήν σε τουριστικά επαγγέλματα και συγκεκριμένα στις ειδικότητες του «Μάγειρα», του «Ξενοδοχειακού υπαλλήλου» και του «Ειδικού εστιατορίου». Η φοίτηση, σύμφωνα με τον κ. Κελέμη, θα αποτελείται από 40% θεωρητικά μαθήματα και από 60% πρακτική άσκηση σε ξενοδοχείο. Τα δίδακτρα αναμένονται να ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ, και η φοίτηση θα είναι διετή.
Επιπλέον, τη νέα χρονιά, θα συνεχιστεί η υλοποίηση των δύο προγραμμάτων που ξεκίνησαν το 2017 και πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου. Το πρώτο πρόγραμμα, που εντάσσεται στο έργο VETnet, χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, συντονίζεται από την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε.), τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.) και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Μάρτιο και αφορά σε τρεις ειδικότητες τεχνικών επαγγελμάτων: του «Τεχνίτη Μηχανοτρονικού Ηλεκτρολόγου Οχημάτων», του «Τεχνίτη Ηλεκτρονικών Συσκευών» και του «Μηχανοτρονικού Εφαρμοστή Οχημάτων». Στην Αθήνα, 48 μαθητευόμενοι εκπαιδεύονται υπό πραγματικές συνθήκες εργασίας στις εγκαταστάσεις της Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε., ενώ τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ο.Σ.Ε. στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Πριν περίπου τρεις μήνες, δημιουργήθηκαν δύο νέα τμήματα στη Θεσσαλονίκη για 50 νέους μαθητευόμενους και επιπλέον τμήματα στην Αθήνα για 90 νέους μαθητευόμενους.
Το δεύτερο πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο, ονομάζεται “GRÆDUCATION”, αφορά στην ανάπτυξη προγραμμάτων διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στον κλάδο των «Πράσινων Επαγγελμάτων» και θα υλοποιηθεί από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Έρευνας FIAP (Ερευνητικό Ινστιτούτο για την καινοτόμο Σχεδίαση Επαγγελμάτων και την Πρόληψη), Wissenschaftpark Gelsenkirchen (Επιστημονικό Πάρκο Γκέλζενκίρχεν) και το HBZ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Μίνστερ). Στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των ελλείψεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της «Πράσινης Επιχειρηματικότητας» σε εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και η ανάπτυξη νέων εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού.