1. Home
  2. Νέα
  3. Κερδισμένη η Ρωσία μετά από τη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ
Κερδισμένη η Ρωσία μετά από τη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ

Κερδισμένη η Ρωσία μετά από τη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ

0

Με επιπλέον 800 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ), ενισχύθηκαν τα κρατικά ταμεία της Ρωσίας, χάρη στη συμφωνία που είχε κάνει με τον ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, όπως δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι χάρη σ’ αυτή την συμφωνία με τον ΟΠΕΚ στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν από 700 δισεκατομμύρια έως 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια .

Νωρίτερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA) στην ετήσια έκθεση του είχε προβεί στην εκτίμηση ότι στα κρατικά ταμεία της Ρωσίας χάρη στην συμφωνία με τον ΟΠΕΚ εισρέουν 117 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι χώρες του ΟΠΕΚ με μια σειρά χώρες που δεν είναι μέλη του, η οποία προβλέπει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου άρχισε να ισχύει από το 2017 και παρατάθηκε έως τα τέλη του 2018.

Οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που ήταν η ημερήσια παράγωγή το 2016. Η μείωση αυτή επηρέασε την τιμή του πετρελαίου.

Σήμερα 25 Ιανουαρίου η τιμή Brent στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου ξεπέρασε τα 71 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.