1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. Κίνα: Εγκαινιάστηκε το διεθνές κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι
Κίνα: Εγκαινιάστηκε το διεθνές κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι

Κίνα: Εγκαινιάστηκε το διεθνές κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι

0

Διεθνές κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι εγκαινιάστηκε στην Κίνα, προκειμένου να εξυπηρετεί χώρες που βρέχονται από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το Κέντρο, που δημιουργήθηκε και διοικείται από την Κίνα, παρακολουθεί μεγάλες σεισμικές ζώνες καταβύθισης, περιοχή όπου συγκλίνουν οι πλάκες της Γης, στις θάλασσες της Νότιας Κίνα, στο Σούλου και στην Κελέβη στον Ειρηνικό Ωκεανό, παρέχοντας υπηρεσίες προειδοποίησης όλο το 24ωρο.

Η περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι επιρρεπής σε τσουνάμι και οι παράκτιες χώρες ενημερώνονταν μέχρι σήμερα από αμερικανικά και ιαπωνικά κέντρα προειδοποίησης. Με το Κέντρο αυτό η Κίνα είναι πλέον σε θέση να προειδοποιεί για την άφιξη ενός τσουνάμι οκτώ με δέκα λεπτά, αφότου έχει σημειωθεί ένας σεισμός.

Το 1897 ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό που σημειώθηκε στη βόρεια Θάλασσα του Σούλου είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 100 άνθρωποι. Ενας άλλος σεισμός, μεγέθους 8,0 βαθμών, που σημειώθηκε το 1976 στην Θάλασσα της Κελέβης, στις Φιλιππίνες, σκότωσε πάνω από 8.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάνω από το 80% των τσουνάμι δημιουργούνται στον Ειρηνικό. Αριθμητική προσομοίωση δείχνει οτι εάν σημειωθεί ένας σεισμός μεγέθους 8,5 βαθμών στην Ωκεάνια Τάφρο της Μανίλα στο βορρά, το τσουνάμι που θα προκληθεί θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις παράκτιες περιοχές των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ, της Μαλαισίας, του Μπρουνέϊ και της νότιας Κίνας.