1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Τα ενεργειακά στην ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης
Τα ενεργειακά στην ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης

Τα ενεργειακά στην ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης

0

Ξεκινούν σήμερα οι επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς, στα πλαίσια της τέταρτης αξιολόγησης και τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι τα ενεργειακά.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Οι  επικεφαλής των δανειστών συναντήθηκαν σήμερα, στο Χίλτον στις 3 το μεσημέρι, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, προκειμένου ο δεύτερος να τους ενημερώσει για την πορεία των ενεργειακών θεμάτων.

Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει την πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, τα αποτελέσματα από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, το άνοιγμα της αγοράς τόσο του ηλεκτρισμού όσο και του φυσικού αερίου και οι ιδιωτικοποιήσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν την πώληση των μεριδίων του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, στη ΔΕΗ και στη ΔΕΠΑ.

Επίσης, δύο ακόμη ζητήματα που συζητηθήκαν είναι η «χρέωση προμηθευτή» και  το Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Οι επικεφαλής των θεσμών, οι Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) θα παραμείνουν στη χώρα μας για λίγες ημέρες και μετά θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Πέρα από τα ενεργειακά, στην τέταρτη αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της τεχνικής συζήτησης για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και η μετά το μνημόνιο εποχή και το είδος της εποπτείας από τους θεσμούς.