1. Home
  2. Νέα
  3. Το 2020 η έναρξη των έργων για το φυσικό αέριο σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο
Το 2020 η έναρξη των έργων για το φυσικό αέριο σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο

Το 2020 η έναρξη των έργων για το φυσικό αέριο σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο

0

Σε πρόβλεψη ότι το 2020 θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευών για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε σχετική ερώτηση που του έγινε στη Βουλή.

Ο υπουργός γνωστοποίησε πως υπάρχει πενταετές πλάνο ανάπτυξης από τη ΔΕΔΑ, στο οποίο προβλέπεται η κατασκευή 468 χλμ. δικτύων φυσικού αερίου εντός της πενταετίας 2019-2023, τα οποία θα καλύπτουν τον αστικό ιστό των τριών πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σχεδιάζεται να κατασκευαστούν 4.700 συνδέσεις έως το 2023 και 13.500 έως το 2029, όλων των κατηγοριών καταναλωτών, με την πλειονότητά τους να αφορά παροχές προς οικιακούς καταναλωτές. Προβλέπεται πως θα εξυπηρετηθούν περίπου 120.000 νοικοκυριά!

Το ίδιο πλάνο περιλαμβάνει και τη σύνδεση δημόσιων κτηρίων με δίκτυα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα όσα απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης σε σχετική ερώητηση στη Βουλή, οι τρεις αυτές πόλεις μπορούν να τροφοδοτηθούν κατά βάση με τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, χερσαία ή θαλάσσια.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού απαιτούνται από την Περιφέρεια επενδύσεις, που ανέρχονται στο ποσό των 51,8 εκατ. ευρώ -26,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 20,3 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ και 5 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ.

Γι’ αυτό, βασικό στοιχείο της εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι η κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης υποδοχής και αποθήκευσης ΥΦΑ μικρής κλίμακας, στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της Πάτρας.

«Λαμβάνουμε υπόψη τις εύλογες ανησυχίες του Δήμου και για αυτό το λόγο, εξασφαλίζουμε τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και χωροθέτησης (Οδηγία SEVESO III), προκειμένου να προχωρήσει μια εφικτή και κοινωνικά αποδεκτή λύση. Ωστόσο, η αποθήκευση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που απαιτούνται για την τροφοδοσία των κατοίκων των τριών πόλεων της Περιφέρειας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του ΥΠΕΝ», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Όσον αφορά στον τρόπο αποθήκευσης και ανεφοδιασμού των πλοίων, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα εξετασθούν και εναλλακτικές δυνατότητες χωροθέτησης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις που διατυπώνονται.