1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για τη μείωση εκπομπών
ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για τη μείωση εκπομπών

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για τη μείωση εκπομπών

0

«Πέρασε» τη Δευτέρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κανονισμός σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη συμπερίληψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και των απορροφήσεων από δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοπονίας (LULUCF) για την περίοδο 2021-2030.

Ο νέος κανονισμός παρέχει το πλαίσιο με το οποίο διασφαλίζεται ότι οι εκπομπές και οι απορροφήσεις από τον συγκεκριμένο τομέα λαμβάνονται υπόψη.

«Η ΕΕ έρχεται έτσι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη της δέσμευσης που ανάλαβε με τη Συμφωνία των Παρισίων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Σκοπός του κανονισμού είναι να διασφαλιστεί ότι θα γίνει πράξη ο στόχος της ΕΕ να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 στους τομείς επιμερισμού των προσπαθειών. Οι τομείς αυτοί είναι, μεταξύ άλλων, τα κτίρια, η γεωργία (εκπομπές εκτός CO2), η διαχείριση αποβλήτων και οι μεταφορές (εξαιρουμένων των αεροπορικών και των διεθνών μεταφορών)», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Οι τομείς της χρήσης γης και της δασοπονίας περιλαμβάνουν τη χρήση εδαφών, δέντρων, φυτών, βιομάζας και ξυλείας, που μπορούν να συμβάλουν με μοναδικό τρόπο σε μια ισχυρή πολιτική για το κλίμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τομέας όχι μόνον εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου, αλλά μπορεί και να απορροφά CO₂ από την ατμόσφαιρα. Τα δάση της ΕΕ απορροφούν το ισοδύναμο του 10% περίπου όλων των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ.