1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ
Επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ

Επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ

0

Για τα επενδυτικά σχέδια του ΑΔΜΗΕ μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή κ. Μάνος Μανουσάκης, καθώς και για την ηλεκτρική διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

«Προαπαιτούμενο για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης είναι η κατάρτιση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας της οικονομίας, με τις επενδύσεις στο επίκεντρό του» ανέφερε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης.

Το επενδυτικό σχέδιο του Διαχειριστή προβλέπει μεγάλα έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2021 και 2,3 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.

Στο σχέδιο αυτό, κομβική θέση καταλαμβάνουν οι νησιωτικές διασυνδέσεις που θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση των ΥΚΩ για τους καταναλωτές όλης της χώρας, σε φθηνότερη, πιο αξιόπιστη και φιλική προς το περιβάλλον ηλεκτροδότηση για τα νησιά και σε αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ που διαθέτουν.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει “ανοίξει” τον κύκλο τριών μεγάλων νησιωτικών διασυνδέσεων, των Κυκλάδων, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Η πρώτη φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, έργο προϋπολογισμού 245 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Έντεκα νησιά των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων η Σύρος, η Πάρος και η Μύκονος ηλεκτροδοτούνται πλέον από το ηπειρωτικό Σύστημα, με όλες τις ευεργετικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό και την οικονομική δραστηριότητα.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΣΠΑ και με δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η μέγιστη αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί βασική συνιστώσα για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, ενώ και η ΕτΕΠ διαχρονικά στηρίζει τα αναπτυξιακά έργα υποδομής στο Δίκτυο Μεταφοράς.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η Β’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019. Πρόκειται για έργο ύψους 70 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των υφιστάμενων διασυνδέσεων μεταξύ Τήνου, Άνδρου και Εύβοιας. Οι ανάδοχοι για τα υποθαλάσσια καλώδια έχουν ήδη επιλεγεί και σύντομα αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να βγει στον αέρα και ο διαγωνισμός για την Γ’ Φάση, ένα έργο αξίας 102 εκατ. ευρώ που θα διασφαλίσει πλήρως την τροφοδότηση μεγάλου μέρους των Κυκλάδων για τις επόμενες δεκαετίες, με την πόντιση δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου μεταξύ Σύρου και Λαυρίου και την πλήρη απεξάρτηση από τους αυτόνομους σταθμούς παραγωγής. Το έργο αυτό έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020.

Στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης έχει ενταχθεί και η Δ’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη Σέριφο, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σαντορίνη, με προϋπολογισμό 386 εκατ. ευρώ και προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2024. Στη γραμμή αφετηρίας έχει εισέλθει και το έργο της διπλής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα, μέσω Πελοποννήσου και Αττικής. Οι διαγωνισμοί για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, έργο αξίας 330 εκατ. ευρώ έχουν προκηρυχθεί και η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών εκπνέει πολύ σύντομα, πριν το τέλος του μήνα.

Η περάτωση του έργου, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης. Η οποία θα διασφαλιστεί πλήρως με την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ένα project προϋπολογισμού της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Για το οποίο διερευνούμε όλες τις πιθανές συνέργειες ώστε να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό. Δεν αντιμετωπίζουμε φοβικά το ενδεχόμενο συμπράξεων, όμως σε κάθε περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ θα είναι εκείνος που θα βρίσκεται στο τιμόνι του εμβληματικού αυτού έργου, του μεγαλύτερου στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ εξάλλου εισηγήθηκε πρόσφατα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το Ηπειρωτικό Σύστημα μέσω Κορίνθου και με σημείο σύνδεσης στην Κω ή την Ρόδο.

Το έργο αυτό θα ενταχθεί στο Προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2020-2029 που θα κατατεθεί στο Ρυθμιστή στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Πέρα από τις εγχώριες διασυνδέσεις, κρίσιμο σκέλος του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, είναι οι διεθνείς διασυνδέσεις, οι οποίες –μεταξύ άλλων- αποτελούν το μέσο για τη σύζευξη των εθνικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέπουν αυξημένη διείσδυση στις ΑΠΕ και ενισχύουν το διασυνοριακό εμπόριο οδηγώντας σε αύξηση του ανταγωνισμού με θετικό αντίκτυπο για τις διαφορές και τη μεταβλητότητα των τιμών της ενέργειας στις χώρες της ΕΕ.