1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Έδωσαν τα χέρια China Energy και όμιλος Κοπελούζου
Έδωσαν τα χέρια China Energy και όμιλος Κοπελούζου

Έδωσαν τα χέρια China Energy και όμιλος Κοπελούζου

0

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο όμιλος Κοπελούζος και ο κινεζικός όμιλος China Energy, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την έναρξη της στρατηγικής συνεργασίας τους.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Την έναρξη σηματοδοτεί η είσοδος της China Energy στο μετοχικό κεφάλαιο των αιολικών πάρκων που κατασκευάζει ο όμιλος Κοπελούζου με ποσοστό 75%. Στόχος των δύο πλευρών είναι η συνεργασία τους στον τομέα της πράσινης ενέργειας όσο και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας να επεκταθεί στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο επικεφαλής του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος δήλωσε: ” Η συνεργασία μας με την China Energy είναι άριστη και εδράζεται στη σοβαρότητα, την αξιοπιστία και την συνέπεια των δύο πλευρών. Είμαστε βέβαιοι πως η συνεργασία αυτή θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων και θα προάγει την ενεργειακή βιομηχανία της Ελλάδας, αλλά και στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών σε πολλούς τομείς της οικονομίας”.

“Από κατασκευαστές μονάδων της ΔΕΗ σήμερα είμαστε επενδυτές στο κλάδο της ενέργειας και κατασκευάζουμε έργα για εμάς” σημείωσε ο κ. Κοπελούζος και συμπλήρωσε “Ο ομίλος Κοπελούζος έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα έχουμε κατασκευάσει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για τη ΔΕΗ”, τονίζοντας ότι ο όμιλος επενδύει σε κλάδους που γνωρίζει καλά όπως ειναι η ενέργεια.

Η συμφωνία των δύο πλευρών και η είδοδος της κινεζικής στο μετοχικό χαρτοφυλάκειο του ομίλου Κοπελούζου κόστισε 3 δις ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο εταιρείες έχουν από κοινού υποβάλλει το ενδιαφέρον τους για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Ποια είναι η China Energy;

Είναι μία πρόσφατα ιδρυθείσα εταιρεία μετά τη συγχώνευση της China Guodian Corporation και της Shenhua Group. Διαθέτει 66 θυγατρικές και 350.000 υπαλλήλους και έχει έδρα στο Πεκίνο. Επίσης, διαθέτει 7 εταιρείες εισηγημένες στο χρηματιστήριο του Χονκ Κονγκ. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα παγκοσμίως, ο μεγαλύτερος ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και αιολικά και ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα.