1. Home
  2. Νέα
  3. Εβδομαδιαία
  4. άποψη
  5. Κάτι κάνουμε κι εμείς…
Κάτι κάνουμε κι εμείς…

Κάτι κάνουμε κι εμείς…

0

Γράφει ο Μάριος Μάντζος (marios@energyin.gr)

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Ελλάδα αδυνατεί ανέκαθεν και σε κάθε τομέα να ακολουθήσει τους σύγχρονος ρυθμούς. Έχουμε συνηθίσει πλέον να μένουμε πίσω σε όλα και επί της ουσίας ουκ ολίγοι το έχουν πια αποδεχθεί.

Υπάρχει όμως και κάτι στο οποίο, όχι απλά δεν είμαστε πίσω, αλλά αντιθέτως μπροστά! Κι αυτό δεν είναι άλλο από την “πράσινη” αγορά της ηλιακής ενέργειας, το λεγόμενο solar thermal market, με την Ελλάδα να πιάνει πολύ υψηλά στάνταρ το 2017, σε αντίθεση με την Ευρώπη!

Η χώρα μας κατέκτησε το… ασημένιο μετάλλιο στην εγκατάσταση επιφάνειας ηλιακών συλλεκτών, την ώρα που εκείνες μειώθηκαν στη Γηραιά Ήπειρο το 2017 κάτω από το όριο των 2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων!

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στο τελευταίο σχετικό βαρόμετρο του φορέα EurObservER, ο οποίος σε ετήσια βάση μετρά τις ενεργειακές επιδόσεις των χωρών-μελών της ΕΕ.

Ειδικότερα, η ποσοστιαία συρρίκνωση της εγκατεστημένης επιφάνειας στην ΕΕ ήταν πέρσι της τάξης του 24,2% και όπως επισημαίνεται στο βαρόμετρο η ευρωπαϊκή αγορά της ηλιακής ενέργειας «πιέστηκε» ιδιαίτερα στα πεδία της θέρμανσης και της παραγωγής ζεστού νερού.

Όμως η Ελλάδα ακολούθησε τον δικό της ανοδικό ρυθμό και στο τέλος του 2017 η εγκατεστημένη επιφάνεια κάθε είδους ηλιακών συλλεκτών έφτασε τα 316.000 τ.μ., έναντι 272.000 τ.μ. στο τέλος του 2016.

Κι όμως, η χώρα μας πέρασε, παρακαλώ, στη 2η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη με τις χώρες με τα περισσότερα εγκατεστημένα τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών, πίσω από την (με διαφορά) πρωταθλήτρια Γερμανία, ενώ έχει αφήσει πίσω της κράτη όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Η εξήγηση σε όλο αυτό έχει πολλαπλές πτυχές καθώς συνέβαλαν καθοριστικά παράγοντες όπως η υποχώρηση των τιμών συστήματος λόγω του έντονου ανταγωνισμού, ο πολλαπλασιασμός των δικτύων διανομής ως απόρροια της διεύρυνσης της ηλεκτρονικής διακίνησης της ενέργειας, η ελαφρά βελτίωση της ελληνικής οικονομίας κ.ά.

Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως η χώρα μας έχει τουλάχιστον κάτι να περηφανεύεται, το οποίο, εδώ που τα λέμε, στο κομμάτι της ενέργειας μόνο αμελητέο δεν είναι. Η ελληνική αγορά δείχνει πολύ ώριμη στους οικιακούς ηλιακούς θερμοσυσσωρευτές, ενώ διακρίνεται κυρίως από αντικαταστάσεις ήδη υφιστάμενων συστημάτων.

Κάτι φαίνεται πως κάνουμε λοιπόν…