1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. “Μπαίνουν” δυνατά στο παιχνίδι οι Κινέζοι
“Μπαίνουν” δυνατά στο παιχνίδι οι Κινέζοι

“Μπαίνουν” δυνατά στο παιχνίδι οι Κινέζοι

0

Δυναμικά μπαίνει στην ελληνική κι ευρωπαϊκή αγορά ο ενεργειακός κολοσσός της Κίνας, China Energy, ο οποίος έχει υπογράψει εδώ και 20 ημέρες συμφωνία συνεργασίας με τον Όμιλο Κοπελούζου.

Η συμφωνία αφορά την -μέσω κοινών επενδύσεων- προαγωγή της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη και υπεγράφη στην Αθήνα στις 5 Ιουλίου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη των δύο Ομίλων, η ελληνική πλευρά θα κατέχει το 25% και η κινεζική το 75% στο νέο εταιρικό σχήμα. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η συμφωνία με την China Energy αφορά στη σύμπραξη για την από κοινού διεκδίκηση εξαγοράς των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, με σκοπό -μεταξύ άλλων- την περιβαλλοντική αποδοτικότητά τους, και σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας των δύο ομίλων και στους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Ο τρίτος άξονας αφορά στη δραστηριοποίηση εκτός των συνόρων της χώρας μας, και δη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης μονάδων παραγωγής ενέργειας στα Βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η China Energy αποτελεί παγκοσμίως το μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα, το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά, καθώς επίσης και το μεγαλύτερο παραγωγό χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα. Επιπλέον, αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό πρωτογενούς και δευτερογενούς ενέργειας στην Κίνα.