1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. Έρχεται πάλι ο χειμώνας “Ελ Νίνιο”;
Έρχεται πάλι ο χειμώνας “Ελ Νίνιο”;

Έρχεται πάλι ο χειμώνας “Ελ Νίνιο”;

0

Ιδιαίτερα υψηλές, της τάξεως των 70%, είναι οι πιθανότητες που δίνουν οι επιστήμονες στο να επανεμφανιστεί στα τέλη του έτους το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (ΠΟΜ).

Ο Ελ Νίνιο είχε πλήξει διάφορες περιοχές της γης το χειμώνα 2015 – 2016, αλλά όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν αναμένεται να είναι τόσο ισχυρός όσο εκείνος του 2015 – 2016. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που ενισχύεται από την κλιματική αλλαγή και το το οποίο εκδηλώνεται με απότομες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία των υδάτων του Ειρηνικού.

Θυμόμαστε όλοι ότι το 2015 – 2016 ο Ελ Νίνιο είχε αφήσει (αρνητικά) ιστορία, έχοντας μεγάλες επιπτώσεις στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα το 2016 να περάσει στην ιστορία ως το θερμότερο, ιστορικά, έτος.

Το φαινόμενο οδήγησε επίσης σε ξηρασία στην Αφρική που είδε την γεωργική της παραγωγή να κατακρημνίζεται, ενώ μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν στη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.

«Ο ΠΟΜ δεν αναμένει ο επικείμενος Ελ Νίνιο να έχει την ισχύ εκείνου της περιόδου 2015 – 2016. Ωστόσο η πρόβλεψη της έλευσης του φαινομένου μπορεί να σώσει πολλές ζωές και να περιορίσει τις οικονομικές ζημίες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο ΓΓ. Του Οργανισμού Πετέρι Τάλας.