1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. Φθηνότερη η ηλιακή ενέργεια για 58 χώρες
Φθηνότερη η ηλιακή ενέργεια για 58 χώρες

Φθηνότερη η ηλιακή ενέργεια για 58 χώρες

0

Για πολλές χώρες η ηλιακή ενέργεια έχει καταστεί η φθηνότερη λύση. Ειδικότερα, σε χώρες όπου τα εισοδήματα είναι χαμηλά με την ηλιακή ενέργεια δίνεται η δυνατότηα σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντί του άνθρακα και του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα τον ενεργειακό οικονομικό τομέα του Bloomberg, το 2016 η μέση τιμή ηλιακής ενέργειας σε 58 χώρες μειώθηκε στα 1,65 εκατομμύρια δολάρια ανά μεγαβάτ, με την αιολική ενέργεια στα 1,66 εκατομμύρια δολάρια ανά μεγαβάτ. Η τιμή ανά μεγαβάτ προέκυψε από τις μέσες τιμές 58 αναδυόμενων αγορών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας.

Σύμφωνα με στοιχεία μέσα στο 2017 η Κίνα επένδυσε 103 δισεκατομμύρια δολάρια για ηλιακά έργα, ενώ οι ΗΠΑ επένδυσαν μόνο 44,1 δισεκατομμύρια, η Ιαπωνία 36,2, και το Ηνωμένο Βασίλειο 22,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε άλλες χώρες η τιμή δεν είναι συγκεκριμένη, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η «ποσότητα» ηλιακής ακτινοβολίας, οι ισχύουσες συμφωνίες και οι κρατικές επιχορηγήσεις. Σίγυρα πάντως, η ηλιακή ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές, πρόκειται να επωφελήσουν τις χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση ανάπτυξης και εξέλιξης.

Ο βιομηχανικός κόσμος ευελπιστεί πως στο μέλλον η ηλιακή ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές θα αντικαταστίσουν σταδιακά στα ορυκτά καύσιμα. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο την μείωση της τιμής και την πιο αποτελεσματική τεχνολογία, όσο και τις δεσμεύσεις της εκάστοτε κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.