1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Το οικολογικό επιχειρείν στις… ανθρακοφόρες περιοχές!
Το οικολογικό επιχειρείν στις… ανθρακοφόρες περιοχές!

Το οικολογικό επιχειρείν στις… ανθρακοφόρες περιοχές!

0

Στις περιοχές όπου υπάρχει λιγνιτική δραστηριότητα, όπως είναι το Αμύνταιο και η Πτολεμαΐδα, οι περισσότεροι κάτοικοι εργάζονται στις συγκεκριμένες μονάδες, για το λόγο αυτό τίθεται το ζήτημα τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι όταν κλείσουν οι μονάδες.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Οι περιοχές αυτές, μπορεί εν μέρει να έχουν καταστραφεί από τις εξορύξεις, ωστόσο υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για πιο «πράσινα» επαγγέλματα. Σε οδοιπορικό που πραγματοποιήσαμε σε αυτές τις περιοχές αντιληφθήκαμε ότι ο τόπος προσφέρεται για κτηνοτροφικές και γεωργικές δραστηριότητες. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που ανθίζουν στις περιοχές αυτές, θυμίζοντάς μας πως η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι ζωντανή.

Μια ελληνική γεωργική επιχείρηση στην καρδιά του λιγνίτη

Το 2005, ιδρύθηκε η Διοσκουρίδης Ο.Ε. στον Δήμο Μουρικίου του Νομού Κοζάνης, με σκοπό την καλλιέργεια, παραγωγή και μεταποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, καθώς και προϊόντων που βασίζονται σε αυτά (δρόγες, αφεψήματα, ροφήματα, συμπληρώματα διατροφής, ποτά, αιθέρια έλαια, εκχυλίσματα, καλλυντικά κτλ.) και χρησιμοποιούνται για την σωματική υγεία και ευεξία.

Το καζάνι που αποξηραίνουν τα φυτά credits © WWF Ελλάς / Μαριάννα Πλωμαρίτη

Η πλούσια χλωρίδα του τόπου κρύβει πολλά μυστικά υγείας και ευεξίας. Η Διοσκουρίδης Ο.Ε. αποτελεί μία μονάδα σύγχρονη, καθετοποιημένη, πιστοποιημένη με ISO 22000, που καλλιεργεί, μεταποιεί και παράγει προϊόντα που είναι τοποθετημένα σε επιλεγμένα φαρμακεία και καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η εταιρεία είναι αυστηρά ελληνικές και καλλιεργούνται από εκπαιδευμένους αγρότες με τα πρότυπα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, σε επιλεγμένες περιοχές στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Το 90% της παραγωγής διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και το 10% στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη.

Ο διευθυντής πωλήσεων της μονάδας, Ίτσκος Χρήστος, δήλωσε «Το 2005 ήταν μία καλή περίοδος μισθολογικά εδώ (σ.σ. στη Κοζάνη) γιατί οι περισσότεροι ήταν καλόμισθοι στη ΔΕΗ και μας πέρναγαν για τρελούς που θέλαμε να ασχοληθούμε με αυτόν τον κλάδο.Όταν άρχισε η κρίση άρχισαν να στρέφονται και άλλοι προς τα αρωματικά φυτά και άρχισε να αναπτύσσεται η καλλιέργεια αρωματικών φυτών στην περιοχή».

Στην ερώτηση εάν τα φυτά επιβαρύνονται από τη ρύπανση της περιοχής από τις λιγνιτικές μονάδες, ο ίδιος απάντησε «Σε αναλύσεις που κάνουμε για βαρέα μέταλλα και για φυτοφάρμακα δεν έχει παρατηρηθεί μόλυνση».

Επίσης τόνισε το γεγονός ότι πλέον οι νέοι γνωρίζοντας ότι ο χρόνος λειτουργίας των μονάδων εκπνέει στρ΄φονται σε άλλες δραστηριότητες όπως είναι αυτή για να μπορέσουν να επιβιώσουν. «Όταν σταματήσει ο λιγνίτης θα αυξηθούν οι καλλιέργειες γιατί θα στραφούν προς τη γεωργία κι την κτηνοτροφία» σχολίασε σχετικά. Δεν παρέλειψε ωστόσο να σχολιάσει πως  η ΔΕΗ δίνει καλούς μισθούς ενώ η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν έχει τόσα χρήματα.

Οι αποθήκες της μονάδας credits © WWF Ελλάς / Μαριάννα Πλωμαρίτη

Το ελληνικό οινοποιείο που εξάγει σε τέσσερις ηπείρους

Το Κτήμα ΑΛΦΑ βρίσκεται στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας επέλεξε τον Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί.

Δεξαμενές κρασιού

Κάθε χρόνο παράγει 600.000 μπουκάλια κρασί (λευκό, ροζέ και κόκκινο) και έχει ιδιόκτητο αμπελώνα 1.200 στρεμμάτων, όπου μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν 1.800.

Από τη συνολική παραγωγή το 65% διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο (35%) εξάγεται σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία. Συνολικά εξάγονται σε 26 διαφορετικές χώρες.

Το έδαφος του Αμύνταιου είναι ιδανικό για την καλλιέργεια σταφυλιών και σύμφωνα με τα στελέχη του οινοποιείου υπάρχουν προοπτικές επέκτασης των σταφυλιών σε αυτή την περιοχή.

Στο κελάρι του οινοποιείου, όπου βρίσκονται τα βαρέλια ωρίμανσης του κόκκινου κρασιού