1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Την άλλη Παρασκευή η πρώτη δημοπρασία για το μεταβατικό μηχανισμό ευέλικτης ισχύος
Την άλλη Παρασκευή η πρώτη δημοπρασία για το μεταβατικό μηχανισμό ευέλικτης ισχύος

Την άλλη Παρασκευή η πρώτη δημοπρασία για το μεταβατικό μηχανισμό ευέλικτης ισχύος

0

Για την επόμενη Παρασκευή (28/09) χρονολογείται από τον ΑΔΜΗΕ όπως όλα δείχνουν η πρώτη δημοπρασία στο πλαίσιο του μεταβατικού μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας, με τη δημοπρατούμενη ισχύ να έχει οριστεί στα 4500MW.

Κατά τη διεξαγωγή της δημοπρασίας οι πάροχοι δύνανται να υποβάλλουν διακριτές προσφορές από ζεύγη ποσότητας ισχύος (MW) και τιμής (ευρώ/MW -έτος). Η ανώτατη τιμή προφοράς έχει οριστεί στα 39 ευρώ / kw – έτος.

Οι πάροχοι που θα έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Παρόχων Ευελιξίας θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές μέχρι 10 βήματα ισχύος, με ελάχιστη διακριτή ισχύ 1 MW και θα πληρωθούν για την ισχύ που θα κατακυρώσουν με βάση την τιμή προσφοράς τους (pay as bid).

Επίσης για την περίοδο του μεταβατικού μηχανισμού δηλαδή μέχρι το Μάρτιο του 2019 ως επιλέξιμες μονάδες έχουν οριστεί οι:

  • μονάδες τεχνολογίας αεριοστροβίλου ανοιχτού και συνδυασμένου κύκλου
  • κατανεμόμενες υδροηλεκτρικές μονάδες και
  • μονάδα/μονάδες ΣΗΘΥΑ (για το μέρος της ισχύος που δεν αμείβεται από το μηχανισμό στήριξης ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ

Θυμίζουμε ότι οι λιγνιτικές μονάδες δεν πληρούν τα κριτήρια ευελιξίας και δεν έχουν ενταχθεί στο μεταβατικό μηχανισμό.

Όσοι πάροχοι επιλεγούν  μέσω του διαγωνισμού θα λάβουν αποζημίωση από τον ΑΔΜΗΕ, για την υπηρεσία ευελιξίας στη βάση της τιμής προσφοράς τους (pay as bid).

Το συνολικό κόστος της αποζημίωσης θα επιμεριστεί σε μηνιαία βάση και μετά τη λήξη του μηχανισμού στους εκπροσώπους φορτίου.

Υπενθυμίζεται ότι το μέγιστο συνολικό ποσό των προσωρινών ΑΔΙ ορίστηκε σε 175,5 εκ. ευρώ και αντιστοιχεί στην ανώτατη τιμή προσφοράς των 39 ευρώ /kw – έτος ωστόσο το πραγματικό κόστος θα καθοριστεί με βάση το αποτέλεσμα των δημοπρασιών.