Και η διαφωνία καλά κρατεί…
Γράφει ο Μάριος Μάντζος (marios@energyin.gr)
Συνεχίζει να μην έχει τέλος το χάσμα ανάμεσα στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά στο πολυσυζητημένο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης.
Σύμφωνα με νέα επιστολή της Κομισιόν προς το ΥΠΕΝ που εστάλη την Παρασκευή, η ευρωπαϊκή πλευρά είναι απόλυτη στο ότι φορέας υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττική – Κρήτη, όπως και για το υπόλοιπο έργο PCI Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ είναι η Euroasia Interconnector και πως η ανάθεση σε άλλον της ιδιότητας του φορέα για το συγκεκριμένο κομμάτι δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον με συμφωνία του Euroasia.
Επί της ουσίας, τι λέει κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα η Κομισιόν; Ότι η πρωτοβουλία της ΡΑΕ να αναθέσει το έργο στο SPV “Αριάδνη”, με μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά είναι παράνομη.
Και κάπως έτσι οι ζυμώσεις δείχνουν μηδενικό αποτέλεσμα και είναι δεδομένο ότι πλέον υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα το οποίο απορίας άξιο είναι το πώς μπορεί να καλυφθεί.
Η Κομισιόν επιχειρεί επίσης να εξειδικεύσει τις αρμοδιότητες της Τεχνικής Επιτροπής που έχει συμφωνηθεί να συσταθεί για το καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών και της διαλειτουργικότητας του συνολικού έργου. Εκεί εντάσσεται, σύμφωνα με την Κομισιόν, το ζήτημα των ενοποιημένων προμηθειών και για τα τρία σκέλη του έργου (Αττική – Κρήτη, Κρήτη – Κύπρος, Κύπρος – Ισραήλ). Συνεπώς, εάν χρειάζεται να «σπάσουν» οι προμήθειες για τα τρία σκέλη του έργου αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει η Τεχνική Επιτροπή.
Μία Τεχνική Επιτροπή η οποία βάσει του χρονοδιαγράμματος πρέπει να συσταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου! Δηλαδή, εντός έξι ημερών!
Η ελληνική πλευρά, πάντως, παρά το γεγονός ότι άλλα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση προ ημερών στις Βρυξέλλες, κρατά ένα «παράθυρο» συνεννόησης ανοιχτό, καθώς αφήνει περιθώριο να επανακαθοριστεί το μετοχικό κεφάλαιο του SPV σε επίπεδα χαμηλότερα των 200 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα παρασχεθούν εγγυήσεις χρηματοδοτικής επάρκειας από τον Euroasia.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική εξακολουθεί λοιπόν να βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα κι ενώ ο κλοιός χρονικά σφίγγει και το τοπίο πρέπει να ξεκαθαριστεί. Κομισιόν κι Ελλάδα έχουν σαφείς διαφορές, ωστόσο με το απόλυτο ύφος των Ευρωπαίων, όλα δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά μάλλον θα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα πίσω για να μπορέσει να βρεθεί λύση στο θέμα και η Κρήτη να μην απειληθεί σοβαρά στο μέλλον ως προς την παροχή ηλεκτρισμού.
Ίδωμεν…