1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Κρίσιμη συνάντηση Σταθάκη-Κομισιόν για την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Κρίσιμη συνάντηση Σταθάκη-Κομισιόν για την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Κρίσιμη συνάντηση Σταθάκη-Κομισιόν για την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

0

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, θα συναντηθεί με την αρμόδιο παράγοντα της Κομισιόν για να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ούτως ώστε να βρεθεί μία λύση.

Στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου η διασύνδεση να προχωρήσει σαν έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με ευνοϊκή κοινοτική χρηματοδότηση.

Η διαπραγμάτευση για την κατασκευή του έργου, ως τμήμα της ευρύτερης διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, έχει ξεκινήσει από μήνες, αλλά έχει περιέλθει σε τέλμα με την ελληνική πλευρά να κατηγορεί την Κομισιόν για υπαναχώρηση από τις αρχικές της θέσεις.

«Το θέμα δεν λύθηκε σε τεχνικό και θα περάσει σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε η ευρωπαϊκή πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: «Όλοι συμφωνούν ότι η διασύνδεση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να προχωρήσει γρήγορα. Τα μίνιμουμ τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει να είναι γνωστά, γιατί αφορούν όλον τον άξονα. Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι ελληνικές θέσεις δεν ήταν καλά συνεννοημένες με την κυπριακή πλευρά, όμως υπάρχει περιθώριο να λυθούν τα τεχνικά θέματα.

Δεν νομίζω ότι η ελληνική πλευρά θέλει να χάσει τη δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που θα είναι της τάξης του 50%. Είναι ένα διακρατικό πρότζεκτ που είχε ξεκινήσει με συγκεκριμένους promoters και δεν μπορεί να προχωρήσει με μονομερείς αποφάσεις».

Σημειώνεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει αναθέσει τη διασύνδεση σε θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (Αριάδνη interconnection), με προοπτική να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο σε επόμενο στάδιο ο promoter της μεγάλης διασύνδεσης που είναι η Eurasia Interconnector. Πηγές της ΡΑΕ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εν λόγω απόφαση δεν θα ανακληθεί, μπορεί ωστόσο να επαναληφθεί ή να συμπληρωθεί, εφόσον προκύψουν νέα δεδομένα. Τόνιζαν, επίσης, το επείγον του εγχειρήματος, αφενός επειδή η διασύνδεση θα μειώσει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως το κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης, αφετέρου επειδή οι περισσότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο νησί οδεύουν προς παύση λειτουργίας, σε εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ για τους ρύπους.