1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Όλα έτοιμα για την πρώτη γεώτρηση της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ
Όλα έτοιμα για την πρώτη γεώτρηση της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ

Όλα έτοιμα για την πρώτη γεώτρηση της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ

0

Έφτασε χθες το βράδυ το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο “Stena Icemax” στο στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό να ξεκινήσει άμεσα την προγραμματισμένη γεώτρηση της Exxon Mobil.

Το γεωτρύπανο έφτασε μία ώρα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο και σημαντικό στάδιο του πολύμηνου σχεδιασμού, που είχε μεταξύ άλλων ως στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη πλεύση του γεωτρύπανου, δεδομένων των εμπειριών των προηγούμενων έξι γεωτρήσεων και ιδιαίτερα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.

Ήδη το πρώτο σκάφος υποστήριξης που αναχώρησε από το λιμάνι Λεμεσού πλησιάζει στο γεωτρύπανο, ενώ δεύτερο πλοίο υποστήριξης βρίσκεται καθ οδό για μεταφορά των πρώτων προμηθειών και εξοπλισμού.

Πάντως και οι ΗΠΑ δηλώνουν ηχηρό “παρών” στην περιοχή θέλοντας να ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή και να στείλουν ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα δεχθούν σε καμιά περίπτωση παρεμπόδιση των εργασιών του γεωτρύπανου. Κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση της Άγκυρας μετά τις απειλές που εκτόξευσε τις τελευταίες ημέρες.

Η Exxon Mobil θα προχωρήσει σε δυο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 με την πρώτη να ξεκινά εντός των ημερών. Αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η δεύτερη θα αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου.