1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Διοργανώθηκε ημερίδα του Ιστορικού Αρχείου της ΔΕΗ
Διοργανώθηκε ημερίδα του Ιστορικού Αρχείου της ΔΕΗ

Διοργανώθηκε ημερίδα του Ιστορικού Αρχείου της ΔΕΗ

0

Το Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Αθήνα Ελεύθερη: 12 Οκτωβρίου 1944».

Με αφετηρία την έκθεση που επιμελήθηκε το Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ για τη Μάχη της Ηλεκτρικής (13 Οκτωβρίου 1944) στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, οι ομιλητές προσέγγισαν το γεγονός της Μάχης εντάσσοντάς το στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της περιόδου της Απελευθέρωσης.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης δρ ιστορίας Μαρία Μαυροειδή, υπεύθυνη Ιστορικού Αρχείου ΔΕΗ και συνεπιμελήτρια της έκθεσης, άνοιξε την ημερίδα θέτοντας τις προτεραιότητες της ΔΕΗ στον πολιτισμό και στην προβολή της πλούσιας ιστορικής της κληρονομιάς, στην οποία εντάσσεται και το εμβληματικό γεγονός της Μάχης της Ηλεκτρικής.

Ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Προκόπης Παπαστράτης, στην ομιλία του υπό τον τίτλο «Πολιτικοί σχεδιασμοί και εξελίξεις που καθόρισαν την Απελευθέρωση», αναφέρθηκε ενδελεχώς στις πολιτικές ζυμώσεις και στο έντονο παρασκήνιο πριν από τις ημέρες της Απελευθέρωσης, αναλύοντας σχεδιασμούς που εκπονούνταν από διάφορα κέντρα εξουσίας εντός και εκτός της κατοχικής Ελλάδας.

Ο δρ ιστορίας και συγγραφέας Μιχάλης Λυμπεράτος, στην εισήγησή του «Η Μάχη της Ηλεκτρικής και οι προθέσεις των παραγόντων της Απελευθέρωσης», υπογράμμισε τη σύνθετη διαδικασία της Απελευθέρωσης, ξεδιπλώνοντας την τακτική και τις προθέσεις όλων των εμπλεκομένων: των Γερμανών, των Βρετανών, εκπροσώπων της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, της ηγεσίας του ΕΛΑΣ.

Στη συνέχεια, η δρ ιστορίας Βασιλική Λάζου, στην ομιλία της «Ερευνώντας τα αρχεία της Απελευθέρωσης», σκιαγράφησε τον πλούτο των αρχειακών πηγών που παρέχουν στην επιστημονική κοινότητα πολύτιμα στοιχεία για άγνωστες έως ελάχιστα γνωστές πτυχές του αγώνα της Απελευθέρωσης, εστιάζοντας κυρίως στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Την ημερίδα έκλεισε η ιστορικός και συνεπιμελήτρια της έκθεσης του Ιστορικού Αρχείου ΔΕΗ Γεωργία Μ. Πανσεληνά, ξεδιπλώνοντας τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας αλλά και τα σημαντικά πορίσματα που προέκυψαν και που παρουσιάζονται στην έκθεση «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης».

Χαιρετισμό απηύθυναν η Ευαγγελία Μπαφούνη, διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, καθώς και η Ζέττα Αντωνοπούλου, προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Αθηναίων, εκ μέρους του «Αθήνα Ελεύθερη».

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τις επιμελήτριες στην έκθεση με μεγάλη προσέλευση.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης»
Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αγίου Γεωργίου, όρμος Αγίου Γεωργίου, Κερατσίνι
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Έως 28 Φεβρουαρίου 2019 (επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης: τηλ. 210 5293468-9 &
5144073)
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ