Home Ενεργειακές επισημάνσεις Ρεκόρ δεκαετίας στην παραγωγή πετρελαίου για την Energean
Ρεκόρ δεκαετίας στην παραγωγή πετρελαίου για την Energean

Ρεκόρ δεκαετίας στην παραγωγή πετρελαίου για την Energean

0
0

Μία εξαιρετική χρονιά χαρακτήρισε η διοίκηση της Energean το 2018, αφού εκτός από το ρεκόρ παραγωγής που πέτυχε η εταιρεία, η χρονιά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, χρηματοδοτήσεις και βραβεύσεις.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Για την πορεία της εταιρείας μέσα στο 2018 καθώς και για τους στόχους και τα σχέδια της νέας χρονιάς μίλησαν τα στελέχη της εταιρείας σε δημοσιογράφους. «Το 2018 είναι μία καταπληκτική χρονιά για εμάς» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας.

Αρχικά, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα το 2018 για την εταιρεία θα κλείσει με νέο ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου από τον Πρίνο μετά το 2000, στα επίπεδα του 1,5 εκατ. βαρελιών, δηλαδή κάτι παραπάνω από 4.000 βαρέλια ημερησίως.

Εκτός των άλλων το 2018 υπήρξε μία σημαντική χρονιά για την εταιρεία, γιατί συνέβησαν μία σειρά από σημαντικά γεγονότα. Αρχικά  ο κ. Ρήγας βραβεύτηκε από την ισραηλινή πρεσβεία, παρόντος της Α.Ε. του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ, κ. Reuven Rivlin, στην 70η επέτειο της ανεξαρτησίας του χώρας. Τον Φεβρουάριο η εταιρεία υπογράφει δανειακή σύμβαση 180 εκατ. δολ. για την ανάπτυξη του Πρίνου και του Έψιλον και επεκτείνει με την BP την μακροπρόθεσμη συμφωνία για την παραγωγή του Πρίνου έως τον Νοέμβριο
του 2025. Δηλαδή η BP θα αγοράζει αποκλειστικά όλη την ποσότητα του πετρελαίου που παράγεται. «Η BP όλα αυτά τα χρόνια μας κράτησε δυνατή» σχολίασε ο κ. Ρήγας. Ένα μήνα μετά, στις 5 Μαρτίου η Energean υπογράφει συμφωνία 1,275 δισεκ. δολ. για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης του Karish και την ίδια περίοδο ξεκινά η παραγωγή από την οριζόντια γεώτρηση PNA –H4 στο Βόρειο Πρίνο. Τον Μάρτιο εισήλθε και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και σύμφωνα με τη διοίκηση, σήμερα,  η Energean είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία μετά την Tullow. Στις 29/10/2018 η εταιρεία εισήχθη και στο
χρηματιστήριο Tel Aviv.

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου FPSO (πλωτής μονάδας παραγωγής) στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα αποτελέσει  κόμβο για την ανάπτυξη μελλοντικών κοιτασμάτων και θα δίνει τη δυνατότητα άντλησης 8 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Για τον Μάρτιο του 2019, είναι προγραμματισμένη η γεώτρηση στη δομή Karish North (Βόρειο Καρίς) στο Ισραήλ, όπου στόχος είναι η ανακάλυψη 34 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου με πιθανότητες επιτυχίας κοντά στο 70%. Επίσης φέτος η εταιρεία βραβεύτηκε ως εταιρία της Χρονιάς από τον Petroleum Economist και κέρδισε τα βραβεία Εταιρεία της Χρονιάς, Συμφωνία της Χρονιάς και Διευθύνων Σύμβουλος της Χρονιάς από το Oil & Gas Council.

Μέχρι το τέλος του χρόνου η εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει το  20% της σεισμικής έρευνας στα Ιωάννινα και μέχρι τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Παράλληλα η εταιρεία προετοιμάζει τη σεισμική έρευνα στην
Αιτωλοακαρνανία και έχει κατάθεσει ΜΠΚΕ και αναμένει τις σχετικές άδειες για το Κατάκολο. Επίσης, το 2019 η Energean ξεκινά με την αναμενόμενη παράδοση στην παραγωγή της πρώτης γεώτρησης στο κοίτασμα Έψιλον, το οποίο θα είναι το πρώτο κοίτασμα που δίνει παραγωγή στην Ελλάδα μετά τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο.

Παράλληλα, θα ακολουθήσει η τρισδιάστατη σεισμική έρευνα σε τμήμα των θαλάσσιων οικοπέδων στο Ισραήλ καθώς και στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της εταιρείας στο Μαυροβούνιο και για τον Μάρτιο, είναι προγραμματισμένη η γεώτρηση στη δομή Karish North (Βόρειο Καρίς) στο Ισραήλ, όπου στόχος είναι η ανακάλυψη 34 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου με πιθανότητες επιτυχίας κοντά στο 70%.

Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στοn διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα. «Υπάρχει πρόθεση το ΤΑΥΠΕΔ να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα, εάν γίνει θα συμμετέχουμε, γιατί μας ενδιαφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαθιός. Ωστόσο, δεν έκρυψε την απογοήτευση του γιατί το project να φτιαχτεί η υπόγεια αποθήκη συζητιέται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά δεν γίνονται σοβαρά βήματα από τις κυβερνήσεις.

tags: