1. Home
  2. Καταναλωτής
  3. Πώς θα ξεφουσκώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος;
Πώς θα ξεφουσκώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος;

Πώς θα ξεφουσκώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος;

0

Για να μην έρθετε αντιμέτωποι με αρνητικές εκπλήξεις όταν ανοίξετε τον λογαριασμό του ρεύματος, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές για να κρατήσετε σε χαμηλά επίπεδα τις χρεώσεις του ρεύματος.

Εκτός βέβαια από την τσέπη σας πρέπει να σκεφτείτε και το περιβάλλον, καθώς με κάθε κιλοβατώρα που ξοδεύετε, επιβαρύνετε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Χρησιμοποίειστε συσκευές που «καίνε» λιγότερο ρεύμα

Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως όλες οι συσκευές δεν έχουν την ίδια ενεργειακή απόδοση. Επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συσκευές με σχετικό αυτοκόλλητο που δείχνει ότι η ενεργειακή τους κλάση είναι Α+++ (για τις πιο αποδοτικές συσκευές). Η διαβάθμιση των συσκευών μπορεί να φθάνει μέχρι το D (για τα προϊόντα που δαπανούν την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια).
Να θυμάστε ότι όσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή κλάση των συσκευών, τόσο λιγότερο ρεύμα «καίνε».

Αντικαταστήστε όλες τις λάμπες του σπιτιού σας με LED

Οι λάμπες LED έχουν το ίδιο έντονο φως με τις κλασσικές λάμπες πυρακτώσεως, αλλά έχουν έως και 8 φορές μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια “ζωής”, που φτάνει τα 15 χρόνια.

Κανόνες «καλής συμπεριφοράς» για το ψυγείο σας

Όσο και καλό ψυγείο και να έχετε, ακόμα και εάν η ενεργειακή του κλάση είναι Α+++, αν δεν γνωρίζετε πως να το χρησιμοποιείτε θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όσο προβλέπει η «ετικέτα» του.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να ελέγχετε το λάστιχο της πόρτας να εφαρμόζει αεροστεγώς και να κρατάτε την πόρτα ανοικτή όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο, ώστε να μην “χάνεται” η ψύξη. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία δεν είναι ρυθμισμένη υπερβολικά. Οι κατάλληλοι βαθμοί είναι οι 5 C στον θάλαμο συντήρησης και οι -18 C για την κατάψυξη.
Αν το ψυγείο σας δεν κάνει από μόνο του απόψυξη, φροντίστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να την κάνετε εσείς.

Εξοικονομήστε χρήματα από το πλύσιμο ρούχων

Μην βάζετε πλυντήριο εάν ο κάδος με τα άπλυτα δεν γεμίσει. Μην ξεχνάτε ότι η συσκευή θα καταναλώσει την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και νερού ανεξάρτητα με την ποσότητα ρούχων.
Προσπαθήστε να επιλέγετε οικολογικά προγράμματα τα οποία καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Περίπου το 90% του ρεύματος που καταναλώνει ένα πλυντήριο σε μία πλύση είναι για να ζεστάνει το νερό. Πλένοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες, 30°C ή και κρύο νερό, μπορούμε να εξοικονομήσουμε περισσότερο από 50% ηλεκτρικό ρεύμα ανά πλύση, σε σχέση με υψηλές θερμοκρασίες.

Χρησιμοποιήστε με φειδώ τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι από τις πιο «σπάταλες» οικιακές συσκευές και τις περισσότερες φορές είναι ο λόγος που έρχεται «φουσκωμένος» ο λογαριασμός.
Εάν δεν έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, χρησιμοποιείστε τον με μέτρο. Προτιμήστε το ντους από το να γεμίζετε την μπανιέρα, έτσι θα χρειαστείτε τουλάχιστον 3 φορές μικρότερη ποσότητα νερού.
Μετρήστε τον χρόνο που χρειάζεται για να ζεστάνει το νερό και μπείτε κατευθείαν για μπάνιο, γιατί από την στιγμή που θα κλείσετε το θερμοσίφωνα το νερό θα αρχίσει να κρυώνει.

Μαγειρέψτε οικονομικά

Χρησιμοποιείστε κατσαρόλες και τηγάνια που εφαρμόζουν ακριβώς στις εστίες, έτσι το μαγείρεμα θα γίνει λιγότερο ενεργοβόρο. Ένα ακόμη κόλπο είναι να κλείνετε το μάτι της εστίας λίγα λεπτά πριν γίνει το φαγητό, ώστε να αξιοποιήσετε τη θερμότητα που θα συνεχίσει να εκπέμπει μέχρι να κρυώσει.
Επίσης να προτιμάτε τις συνταγές της που γίνονται στην κατσαρόλα, γιατί ο φούρνος «καίει» πολύ περισσότερο ρεύμα.

Το κλιματιστικό

Το κλιματιστικό καίει πολύ ρεύμα και γι’ αυτό συμβαίνουν διακοπές ρεύματος τις ημέρες του καλοκαιριού με καύσωνα, όταν όλοι χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους στο φουλ.
Να προτιμάτε κλιματιστικά τύπου inverter, γιατί κάνουν μεγάλη οικονομία παράγοντας θερμική ενέργεια 3 φορές περισσότερο από ένα κοινό αερόθερμο.
Η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να βάζουμε το κλιματιστικό είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι.

Συσκευές σε …αναμονή

Είναι πολλές οι φορές που ξοδεύετε ρεύμα χωρίς να το αντιλαμβάνεστε. Αυτό συμβαίνει με τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή, όπως οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, ή τα tablets και τα κινητά που μένουν για ώρες σε κατάσταση φόρτισης. Για το λόγο αυτό βγάλτε τες από την πρίζα μόλις φορτίσουν και όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

«Νυχτερινό» ρεύμα

Το «νυχτερινό» ρεύμα έχει μειωμένη χρέωση συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Τη χειμερινή περίοδο, το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει από 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου (02:00-08:00 και 15:00-17:00 για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών, 02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο), ενώ τη θερινή περίοδο από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου (23:00-07:00). Έτσι φροντίστε να χρησιμοποιείτε αν έχετε “νυχτερινό”, να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ηλεκτρικές συσκευές σας στο συγκεκριμένο ωράριο.