1. Home
  2. Νέα
  3. Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται πιο γρήγορα απ΄όσο πιστεύαμε
Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται πιο γρήγορα απ΄όσο πιστεύαμε

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται πιο γρήγορα απ΄όσο πιστεύαμε

0

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ερευνητές που βλέπουν την θερμοκρασία των ωκεανών και κατ’επέκταση τη στάθμη της θάλασσας να αυξάνεται ραγδαία σε σχέση με όσα είχαν προβλέψει τα προηγούμενα χρόνια.

Της Μαρίας Μαυρογιώργη 

Αυτό τουλάχιστον έφερε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και η οποία διαψεύδει όσους ισχυρισμούς ήθελαν το «φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη» να έχει περιοριστεί.

“Αν θέλετε να δείτε τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κοιτάξτε τους ωκεανούς μας”, δήλωσε ο Zeke Hausfather, αναλυτής της Ομάδας Ενέργειας και Πόρων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, συμπληρώνοντας ότι η θερμοκρασία των ωκεανών, που είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος, αυξάνεται πιο σύντομα από ότι πίστευαν παλαιότερα.

Δεδομένου ότι το 93% περίπου της ηλιακής ενέργειας που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου συσσωρεύεται στους ωκεανούς, η αύξηση της θερμοκρασίας τους αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αλλαγή του κλίματος.

Η νέα αυτή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιανουαρίου στο περιοδικό Science, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις που ήθελαν την θερμοκρασία των ωκεανών να επιταχύνεται.

Σύμφωνα με την μελέτη, αν δεν γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια στην μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, τότε η συνολική θερμοκρασία των ωκεανών θα αυξηθεί κατά 0,78 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα τέλη του αιώνα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 30 εκατοστά, μια άνοδος που έρχεται να προστεθεί σε αυτή που προκαλείται από το λιώσιμο των πάγων.

Σημειώνεται επίσης ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών δημιουργεί μεταξύ άλλων πιο ισχυρές καταιγίδες, τυφώνες καθώς και ακραίες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Hausfather, το 2018 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ όσο αφορά την θερμοκρασία των ωκεανών, όπως ήταν το 2017 πιο πριν και ακόμα πιο πριν το 2016.

Οι τέσσερις μελέτες που δημοσιεύτηκαν κατά το διάστημα 2014 και 2017 παρέχουν καλύτερα αποτελέσματα αναφορικά με την θερμοκρασία των ωκεανών και έρχονται να διορθώσουν τις αποκλίσεις που είχαν δημιουργήσει παλαιότερες μετρήσεις καθώς και να συμπληρώσουν τα κενά τους.

Τα ρομπότ-δύτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ένας στόλος 4.000 περίπου θαλάσσιων ρομπότ, γνωστά με την ονομασία Αργώ, «βουτάνε» κάθε τόσο στα νερά των ωκεανών και συλλέγουν πληροφορίες όπως η θερμοκρασία, το pH, η περιεκτικότητα σε αλάτι, κλπ. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούν τους επιστήμονες να έχουν καλύτερα στοιχεία στα χέρια τους και κατ’επέκταση πιο ακριβείς προβλέψεις συγκριτικά με το παρελθόν.
“Οι επιστήμονες προσπαθούν συνεχώς να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουν και αναλύουν πληροφορίες και έτσι έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα από ότι είχαν πριν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000”, κατέληξε ο Hausfather.