1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. LG: Ο δεκάλογος του κλιματιστικού για ζεστό χειμώνα
LG: Ο δεκάλογος του κλιματιστικού για ζεστό χειμώνα

LG: Ο δεκάλογος του κλιματιστικού για ζεστό χειμώνα

0

Η LG Electronics (LG) προτείνει στους καταναλωτές 10 πρακτικές συμβουλές για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού το χειμώνα για εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση του κόστους και του θορύβου και φυσικά την σωστή απόδοση της μονάδας.

Ο υπολογισμός του συντελεστή απόδοσης

O συντελεστής απόδοσης (EER για τη ψύξη/COP για τη θέρμανση) είναι ένας καθαρός αριθμός, ο οποίος μας επιτρέπει να συγκρίνουμε διαφορετικές κλιματιστικές μονάδες, ώστε να αποφασίσουμε ποιά είναι αυτή που προσφέρει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Ο αριθμός προκύπτει, εάν διαιρέσουμε την ποσότητα ενέργειας που μας «δίνει» η κλιματιστική μονάδα με την ποσότητα ενέργειας που «παίρνει» η κλιματιστική μονάδα (την κατανάλωσή της σε ηλεκτρικό ρεύμα). Όσο πιο μεγάλος είναι ο συγκεκριμένος αριθμός, τόσο πιο οικονομική είναι η λειτουργία ενός κλιματιστικού. Επιπλέον τόσο λιγότερο ρεύμα χρειάζεται να καταναλώσει, ώστε να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία στο χώρο μας.

Επιλογή κλιματιστικού με συμπιεστή Inverter

Ο συμπιεστής Inverter έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει την απόδοσή του, καταναλώνοντας ακριβώς όση ενέργεια χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του χώρου παραμένει σταθερή, χωρίς τα συνεχή σταματήματα/ ξεκινήματα των συμβατικών συμπιεστών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας.

Υπολογισμός της απόδοσης του κλιματιστικού

Η απόδοση των κλιματιστικών μετριέται είτε σε kW/h είτε σε BTU/h. Kαι οι δύο μονάδες εκφράζουν την ποσότητα θερμότητας (ενέργειας) που είτε μπορεί να απορροφήσει η μονάδα σε λειτουργία ψύξης, είτε να προσδώσει σε λειτουργία θέρμανσης.

Σωστή και έγκαιρη συντήρηση του κλιματιστικού

Η συντήρηση μιας κλιματιστικής μονάδας έχει διπλό σκοπό. Την εξασφάλιση της λειτουργίας της όσον αφορά στην απόδοση, αλλά και στον καθαρισμό, ώστε οποιοιδήποτε μικρο-οργανισμοί αναπτύσσονται στο περιβάλλον που υπάρχει εντός της μονάδας να εξουδετερωθούν με τη χρήση κατάλληλων χημικών. Επιπλέον, η τακτική συντήρηση βελτιώνει την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας του, μειώνοντας έτσι και την κατανάλωση ενέργειας.

Προσοχή στην αφύγρανση του αέρα

Όταν μια κλιματιστική μονάδα λειτουργεί στην ψύξη, ιδιαίτερα κατά τις πιο θερμές ημέρες, ο αέρας που περνά μέσα από την μονάδα ψύχεται, οι υδρατμοί υγροποιούνται και απομακρύνονται μέσω της αποχέτευσης. Αν η θέρμανση είναι έντονη συχνά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ξηρότητας του αέρα του χώρου, όπως συχνά μπορεί να συμβεί το χειμώνα. Οι περισσότερες απλές κλιματιστικές συσκευές δεν έχουν δυνατότητα να προσθέσουν υγρασία στον αέρα, οπότε για την αποφυγή της δυσάρεστης αίσθησης του ξηρού αέρα φροντίζουμε να μην επιλέγουμε ακραίες θερμοκρασίες (ιδανικά περίπου 26 οC το καλοκαίρι και 21 οC το χειμώνα).

Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή κλιματιστικού κατά σειρά σπουδαιότητας

Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή του κλιματισμού είναι τα ακόλουθα: α) Συντελεστής απόδοσης β) Ποιότητα κι ευκολία τεχνικής υποστήριξης από την κατασκευάστρια εταιρεία γ) Δυνατότητα χρήσης ιονιστή δ) Ποιότητα φίλτρων & ε) Χαμηλός θόρυβος.

Χρήση κλιματιστικών και Υγεία

Οι κλιματιστικές μονάδες, εφόσον χρησιμοποιούνται με γνώμονα τις οδηγίες της LG, όπως είναι η ορθή τοποθέτηση από εξειδικευμένο συνεργείο, η αποφυγή απ’ ευθείας έκθεσης σε ρεύμα αέρα, ο τακτικός καθαρισμός & συντήρηση, δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την υγεία. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα σε χώρους που κλιματίζονται, όπως και να φροντίζουμε να μην υπάρχει συσσωρευμένη σκόνη στο δωμάτιο ή να μην γίνονται εργασίες που δημιουργούν σωματίδια.

Ανανέωση αέρα

Πολύ σημαντικό είναι να ανανεώνεται τακτικά ο αέρας των χώρων που κλιματίζονται, ιδιαίτερα αυτών που κλιματίζονται με συμβατικά μηχανήματα, καθώς αυτά ανακυκλώνουν συνεχώς τον ήδη υπάρχοντα αέρα στο δωμάτιο. Ιδιαίτερα σε υπνοδωμάτια κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλό θα είναι να υπάρχει πάντα ένα άνοιγμα ανανέωσης του αέρα. Δεν πρέπει φυσικά να το παρακάνουμε, αφήνοντας όλα τα παράθυρα ενός χώρου ανοιχτά, καθώς έτσι η λειτουργία του κλιματιστικού καθίσταται πολύ ενεργοβόρα.

Χαμηλός θόρυβος

Πρώτο βήμα αποτελεί η καλή συνεννόηση με το συνεργείο εγκατάστασης, το οποίο διαθέτει την ανάλογη εμπειρία, ώστε να γνωρίζει ποια είναι η καταλληλότερη θέση για την αποφυγή θορύβων και κραδασμών. Επιπλέον, όλες οι μονάδες διαθέτουν λειτουργία χαμηλής ταχύτητας ανεμιστήρα που μειώνει το θόρυβο στο εσωτερικό κατά τη λειτουργία τους.

Κατάλληλη θερμοκρασία θερμοστάτη του κλιματιστικού

Οι συνθήκες θερμικής άνεσης, όσον αφορά στη θερμοκρασία είναι μεταξύ 20 και 26 °C. Φροντίστε λοιπόν να προμηθευτείτε μία μονάδα, η οποία θα μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες/ προσθήκες θερμότητας στο χώρο και ρυθμίστε τον θερμοστάτη σε μία θερμοκρασία μεταξύ των δύο παραπάνω.

Οι νέες μονάδες κλιματιστικών της LG Electronics με Dual Inverter συμπιεστή, νέο οικολογικό ψυκτικό υγρό R32 και αντιδιαβρωτική προστασία Gold Fin αποτελούν την ιδανική λύση για ψύξη και θέρμανση οποιουδήποτε χώρου παρέχοντας εξαιρετική ενεργειακή απόδοση και μοναδικά αθόρυβη λειτουργία. Επίσης, με την δυνατότητα ελέγχου μέσω WiFi και την ένδειξη της κατανάλωσης ρεύματος στην πρόσοψη της εσωτερικής μονάδας ο χρήστης μπορεί να έχει πλήρη έλεγχο των λειτουργιών και να προσαρμόσει την απόδοση αναλόγως.