Home Ενεργειακές επισημάνσεις ΕΔΑ ΘΕΣΣ: «Φυσικό άεριο παντού»
ΕΔΑ ΘΕΣΣ: «Φυσικό άεριο παντού»

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: «Φυσικό άεριο παντού»

0
0

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, που είναι υπεύθυνη για το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη, έχει αναπτύξει δίκτυο δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στο αέριο στο 80% του πληθυσμού των δύο αυτών νομών.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ιδρύθηκε το 2016 και ασκεί τις δραστηριότητες του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου εντός των γεωγραφικών περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως προβλέπουν οι Άδειές της έως το 2043. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνεται η ανάπτυξη, η κατασκευή, η λειτουργία, η συντήρηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση εν γένει του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στις γεωγραφικές περιοχές της ευθύνης της.

Στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ συμμετέχει κατά 51% η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και κατά 49% ο ενεργειακός κολοσσός ENI, που ασκεί το management της Εταιρείας.

Η εταιρεία διαθέτει ένα εκτεταμένο Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου, που ξεκινά νότια από τον Αλμυρό Βόλου έως βόρεια τον Χορτιάτη, ενώ δυτικά από την Καρδίτσα έως τον Δήμο Χαλκηδόνος και τον Δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη.

«Καταφέραμε να δώσουμε αέριο σε περιοχές που δεν περίμεναν ποτέ ότι θα έχουν πρόσβαση στο αέριο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας. Μία δήλωση που μόνο άτοπη δεν είναι, αφού το 60% του πληθυσμού στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη συνδεθεί στο δίκτυο και η εταιρεία στοχεύει μέχρι το 2030 να έχει φτάσει η συνδεσιμότητα στο 70%.

Στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη, όλα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και σχεδόν όλες οι βιομηχανίες και χιλιάδες νοικοκυριά έχουν αέριο.

Επενδύσεις ύψους 93€ εκατ. και 63.000 νέες συνδέσεις

Τα κέρδη της εταιρείας το 2018 ανήλθαν στα 25 εκατ. ευρώ προ φόρων, ποσό που ξεπέρασε κατά 17,2% τον προϋπολογισμό της εταιρείας. Την επόμενη πενταετία 2019-2023, το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει 93 εκατ. επενδύσεις στην επέκταση του δικτύου. Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα τη ερχόμενη πενταετία το δίκτυο θα έχει επεκταθεί κατά 297 χλμ. και θα συνδεθούν στο δίκτυο άλλες 63.000 οικογένειες. Η προσέγγιση των νέων περιοχών γίνεται μέσω δικτύου αγωγών ή με τη μεταφορά συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδύσεις που αποτελούνται κυρίως από ίδια κεφάλαια της εταιρείας, δεν θα επιβαρύνουν τα τιμολόγια. «Συνολικά μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουμε 395.000 συνδέσεις στο δίκτυο μας» ανέφερε ο κ. Μπακούρας.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα πέρα από την ανάπτυξη του δικτύου σε νέες και υφιστάμενες περιοχές, προβλέπει επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, σε σύγχρονο εξοπλισμό, σε υποδομές του δικτύου και στην υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων της αλλά και των τρίτων.

Στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει το φυσικό αέριο σε όσους περισσότερους κατοίκους, νοικοκυριά, εμπορικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες στις περιοχές που έχει υπό την ευθύνη της, διασφαλίζοντας τις περιοχές που υπόκεινται στην άδειά της.

Έξυπνοι μετρητές

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, πρόκειται να εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές. «Αναμένουμε να εγκριθεί από τη ΡΑΕ το ρυθμιστικό πλαίσιο για να τοποθετήσουμε έξυπνους μετρητές» σχολίασε ο κ. Μπακούρας. Ήδη έχουν εγκαταστήσει 600 έξυπνους μετρητές πιλοτικά.

Ο σταθμός του Λαγκαδά

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, έχει ως βασικό στόχο να συνδέσει όλη τη περιοχή με φυσικό αέριο και αυτό αποδεικνύεται από το δίκτυο cng που έχει αναπτύξει. Το χωριό Λαγκαδάς, ήταν το πρώτο που απέκτησε σταθμό αποσυμπίεσης στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2018. «Αντί να κάνουμε 17 χλμ αγωγού., που κοστίζει 300€ το μέτρο, κατασκευάσαμε το σταθμό αποσυμπίεσης που κόστισε 270.000 ευρώ, και μεταφέρουμε από τη Θεσσαλονίκη συμπιεσμένο αέριο στο Λαγκαδά» σχολίασε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Το δίκτυο του Λαγκαδά είναι 5 χλμ. και αποτελείται από 120 συνδέσεις. Μέχρι το 2023 το δίκτυο γίνει 18χλμ.

Φυσικό αέριο στην Χαλκιδική

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ μελετάει την επέκταση του δικτύου αερίου στη Χαλκιδική με cng. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα θα αναμένεται να προχωρήσει η μελέτη. Σύμφωνα με τη διοίκηση, εάν εγκριθεί η μελέτη το καλοκαίρι, μέσα στο α’ εξάμηνο του 2020 η Χαλκιδική θα έχει πρόσβαση στο αέριο.