Home Ενεργειακές επισημάνσεις Απέτυχε ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες
Απέτυχε ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες

Απέτυχε ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες

0
0

Άγονος κατέστη ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ που δημοσιεύτηκε πριν απο λίγο, αφού οι προσφορές των επενδυτών δεν ήταν ικανοποιητικές.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Προχθές, το μεσημέρι έληγε ο διαγωνισμός και κατατέθηκαν δυο φάκελοι, ο ένας από την Μυτιληναίος και ο άλλος από την κοινοπραξία SEVEN ENERGY και ΤΕΡΝΑ. Η προσφορά της SEVEN ENERGY  δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού, ενώ η προσφορά από την Μυτιληναίος παρόλο που τηρούσε τους όρους, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ικανοποίησε τη διοίκηση της ΔΕΗ καθώς ήταν πολύ μακρυά από τις εκτιμήσεις της δημόσιας επιχείρησης.

Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε από την Μυτιληναίος να καταθέσει έως σήμερα μία βελτιωμένη προσφορά. Ωστόσο, η προθεσμία τελείωσε στις 12 το μεσημέρι και η εταιρεία δεν φάνηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ομίλου «Μυτιληναίος» είχε ενημερώσει τη διοίκηση της ΔΕΗ ότι δεν πρόκειται να καταθέσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά.

Σήμερα, το ΔΣ της ΔΕΗ συνεδρίασε για την αξιολόγηση της προσφοράς που κατέθεσε η «Μυτιληναίος» και αφορούσε τη μονάδα Μελίτη και κύρηξε τον διαγωνισμό άγονο.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την τρέχουσα διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων άγονη, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών.

Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο στόχος της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ. Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ, και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής.
Ευχαριστούμε όλους τους επενδυτές που έλαβαν μέρος στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας.
Η ΔΕΗ παραμένει στη διάθεσή τους, όπως και στη διάθεση κάθε άλλου ενδιαφερομένου, ώστε να έχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με πλήρη αξιοπιστία για να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους Συμβούλους και βέβαια τα στελέχη των προς απόσχιση θυγατρικών εταιρειών για την εξαιρετική και με υψηλό επαγγελματισμό δουλειά τους. Με την ευκαιρία αυτήν, τονίζω ότι από πλευράς μας όσες ενέργειες αναλογούσαν στη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν άψογα και ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, πράγμα για το οποίο απαιτήθηκαν κάθε είδους πολύ μεγάλοι πόροι, ανάληψη ευθυνών και διαχείριση πολύπλοκων προβλημάτων».

Τι σημαίνει η αποτυχία του διαγωνισμού;

Τώρα που ο διαγωνισμός δεν θα ολοκληρωθεί, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να επαναπροκηρύξει τη διαδικασία, αλλά αυτή τη φορά δεν θα αφορά μόνο λιγνιτικές μονάδες αλλά και υδροηλεκτρικά. Πιο συγκεκριμένα, εάν η Κομισιόν αντιληφθεί πως ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες δεν προχωράει, θα ζητήσει την πώληση των πιο βιώσιμων μονάδων της ΔΕΗ που δεν είναι άλλες από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Μην ξεχνάτε πως η απόφαση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ήρθε ως απόρροια της καταδικαστικής απόφασης του ευρωδικαστηρίου για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας λιγνίτη. Για το λόγο αυτό, η ΔΕΗ έδιβε παρατάσεις στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου οι τελευταίοι να σιγουρευτούν για την επικείμενη επένδυση και να καταθέσουν καλά τιμήματα, για να μην έρθουν ξανά στο προσκήνιο τα υδροηλεκτρικά.