1. Home
  2. Νέα
  3. Χάνει το ενδιαφέρον της για το πετρέλαιο η Νορβηγία
Χάνει το ενδιαφέρον της για το πετρέλαιο η Νορβηγία

Χάνει το ενδιαφέρον της για το πετρέλαιο η Νορβηγία

0

O μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ευρώπης δεν είναι πια ερωτευμένος με τον μαύρο χρυσό.

Το σχόλιο αυτό του Bloomberg έρχεται στον απόηχο της απόφασης του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας να αποσύρει τη στήριξή του για offshore έρευνες πετρελαίου στα Νησιά Λοφότεν, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο.

Η ραγδαία μεταστροφή στη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιούργησε μία ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να παραμείνει εκτός ορίων για πετρελαϊκά project. Πρόκειται δε για πλήγμα για τη βιομηχανία πετρελαίου, που επί χρόνια απολάμβανε τη στήριξη της Νορβηγίας, ενώ ενδεχομένως να αποκαλύπτει ότι η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται πιο κοντά στο τέλος μίας εποχής η οποία την είχε αναδείξει σε μία από τις πλέουν ευημερούσες οικονομίες του πλανήτη.

Πετρελαϊκές υπό την κρατικά ελεγχόμενη Equinor, τη μεγαλύτερη παραγωγό της χώρας, προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα Λοφότεν, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο εάν θέλει η Νορβηγία να διατηρήσει τα υφιστάμενα επίπεδα παραγωγής, από τη στιγμή που άλλοι πόροι εξαντλούνται. Υπολογίζεται ότι στο αρχιπέλαγος, που θεωρείται ένα θαύμα της φύσης, κρύβονται 1 έως 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου.

Η Νορβηγική Ένωση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου δήλωσε έκπληκτη και απογοητευμένη. Αλλά και το συνδικάτο των εργαζομένων του κλάδου Industry Energy, σύμμαχος του Εργατικού Κόμματος επί δεκαετίες, ξέσπασε κατά της αλλαγής στάσης του κόμματος, τονίζοντας ότι «πυροδοτεί έντονες ανισορροπίες και δεν πρόκειται να το δεχθούμε».

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας αποφάσισε να σταματήσει τις επενδύσεις σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών- σε μία εν πολλοίς συμβολική όμως κίνηση, αφού όπως ξεκαθαρίστηκε θα συνεχιστούν οι επενδύσεις σε όσες πετρελαϊκές επενδύουν και σε project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.